Boeken!

Er zijn standaard twee momenten in het jaar dat wij boeken kopen: met de Boekenweek en voordat we op vakantie gaan. In onze blog van deze week zes boekentips voor jou. Omdat je er nooit genoeg van kunt krijgen.

Zuiverheid – Jonathan Franzen
Zuiverheid vertelt het verhaal van de Amerikaanse Purity Tyler. Haar moeder heeft nooit willen vertellen wie haar vader is. Na een traumatische ervaring in een kraakpand waar ze woont, besluit ze op zoek te gaan naar haar vader. Haar zoektocht leidt haar door Noord-Amerika en Latijns-Amerika, waar ze in contact komt met een charismatische, wereldberoemde internetrebel, Andreas Wolf, die een geheim met zich meedraagt uit een ver verleden.
Zuiverheid is een roman over identiteit, afstamming, liefde en seksualiteit, maar vooral over geheimen: van de intieme geheimen binnen een familie tot de levensgevaarlijke geheimen van kapitalistische multinationals en de hele westerse maatschappij.

Spark Joy – Marie Kondo
Het tweede boek van opruimgoeroe Marie Kondo. Spark Joy is een inspirerende, geillustreerde handleiding om je huis te ‘ontspullen’ en specifieke items in het hele huis te organiseren, van de keuken tot de badkamer en van papieren tot hobbyspullen. Het boek bevat duidelijke tekeningen die Marie Kondo’s opvouwmethode laat zien, evenals illustraties van goed georganiseerde lades en kasten. Ze gaat ook in op zaken die niet perse gelukkig maken, maar die toch bewaard moeten blijven. Spark Joy is hét boek voor iedereen die verlangt naar een netter, eenvoudiger en vrolijker leven.

Anna – Niccolo Ammaniti
Nadat een mysterieus virus alle volwassenen heeft uitgeroeid, is Sicilie verworden tot een gigantische ruine van verlaten steden, afgebrande winkelcentra en onbegaanbare wegen. Alleen de kinderen zijn overgebleven en proberen op het desolate eiland, waar de hitte en de zon het landschap teisteren en overal jonge wilde honden op de loer liggen, te overleven zonder elektriciteit, vers water en voedsel. Sinds de dood van hun ouders zorgt Anna voor haar acht jaar oude broertje Astor, aan de hand van het notitieboekje dat haar moeder achterliet. Als Astor wordt ontvoerd, besluit Anna samen met haar hond naar hem op zoek te gaan in de hoop uiteindelijk de overtocht naar het vasteland te maken, op weg naar een nieuwe toekomst.

All-day breakfast – Denise Kortlever
All-day breakfast is een heerlijk ontbijt- en brunchboek, geinspireerd op de waanzinnige ontbijtgerechten die Denise Kortlever over de hele wereld proefde. Tijdens haar trendreizen zag culinair journalist Denise de populariteit van ontbijt en brunch snel toenemen. Ook in Nederland is het ontbijt in opkomst: de nieuwe ontbijtzaken groeien als paddenstoelen uit de grond. In het boek staan shakes en meeneemontbijtjes voor de ontbijter-zonder-tijd, romantische ontbijtjes op bed met verleidelijke wentelteefjes en een gezonde start van de dag met verrukkelijke porridge met kokosmelk en amandelen. Ook is er in het boek een uitgebreid overzicht met de fijnste ontbijt- en brunchadressen over de hele wereld te vinden.

Gij nu – Griet op de Beeck
Vijftien heel verschillende mensen. Allemaal op een bepalend moment in hun leven, zo’n moment waarop de dingen ontploffen of imploderen, stilvallen of deblokkeren, kapotgaan of ten goede keren. Gij nu gaat over wurgende eenzaamheid. Over vluchten en ontsnappen. Over verledens die je blijven achtervolgen. Over de liefde die kan helpen, als je dat durft toe te laten. Over het verlangen om gezien te worden, de verschroeiende dwang om het goed te doen, de angst voor het geluk, vaak groter dan die voor het verdriet, de opmerkelijke veerkracht van wie weigert op te geven. En over de heftige wereld die het soms zelfs de dappersten onmogelijk maakt. Gij nu is geen roman en het zijn geen losse verhalen. Het is wel degelijk de bedoeling om bij het begin te beginnen en door te lezen tot het eind, om dan te ontdekken dat het boek meer is dan de droge optelsom van de afzonderlijke delen. Omdat de schrijver probeert op deze manier iets te vertellen wat de lotgevallen van de vijftien individuen ver overstijgt.

De Gorgels – Jochem Myjer
Bijna nog leuker dan zelf in een boek verdiept zijn, is om samen met je kind in een verhaal te duiken en iedere dag een hoofdstukje verder te lezen. De Gorgels van Jochem Myjer is hier uitermate geschikt voor. Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit. Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…
Een fantasierijk en spannend avontuur over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen. Geschreven door caberatier Jochem Myjer.