Boekenblog: zwangerschap & opvoeding

Nu ik al wat verder in mijn zwangerschap ben en ik bijna met verlof ga, vind ik het heerlijk om te lezen over alles wat met zwangerschap, de tijd na de bevalling en opvoeding te maken heeft. Inmiddels heb ik in de afgelopen maanden al heel wat boeken gekocht en gekregen, en in mijn blog van deze week deel ik deze boeken met jullie. Nog niet alle boeken heb ik ook daadwerkelijk gelezen, ik hoop dat ik daar straks in mijn verlof de tijd voor neem. Over de boeken die écht de moeite waard waren, zal ik t.z.t. een boekreview schrijven. 

ZWANGERSCHAP & OPVOEDING
Omdat ik al wat verder ben in mijn zwangerschap zijn het vooral boeken die gaan over het laatste stukje van de zwangerschap en de tijd daarna.

01) De gelukkigste kinderen van de wereld – Rina Mae Acosta en Michele Hutchison
Onlangs werd het door Unicef weer vastgesteld, Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst. Blijkbaar doen we iets heel goed, maar wat? Michele Hutchison en Rina Mae Acosta zijn beiden met Nederlanders getrouwd, ze wonen hier en voeden hier hun kinderen op. Allebei hopen ze op het typische Nederlandse resultaat dat ze overal om zich heen zien: evenwichtige en onafhankelijke baby’s, kinderen en tieners. Met een scherpe blik en veel humor observeren ze de Nederlandse praktijken, in de hoop het geheim te ontrafelen.

Dit boek had ik al een tijdje op het oog en heb ik laatst aangeschaft. Ik vind het verfrissend om de Nederlandse manier van opvoeden door de ogen te zien van twee moeders die hier oorspronkelijk niet vandaan komen. Zeker omdat ik zelf hier opgegroeid ben, nooit buiten Nederland heb gewoon en in het onderwijs werk. Goed om me meer bewust te worden van de typische Nederlandse manier van opvoeden door middel van dit boek. Ik ben heel benieuwd!

02) Houd me vast – Dr. Sue Johnson
We zijn allemaal op zoek naar liefde, steun en verbondenheid. Soms vinden we die in onze relatie, dan weer even helemaal niet. Een beetje hulp kan dan nodig zijn, hulp om weer samen te gaan praten, een uitgedoofde relatie nieuw leven in te blazen, of een relatie die verkeerd dreigt te gaan te redden. In ‘Houd me vast’ maakt Sue Johnson je deelgenoot van haar baanbrekende en buitengewoon succesvolle programma voor het creëren van hechte en veilige relaties. Door middel van verhalen uit haar praktijk, gesprekstechnieken, oefeningen en verhelderend advies laat ze zien wat de zeven bepalende momenten in een relatie zijn en coacht ze je die momenten door zodat je een veilige en blijvende band creëert met je partner.

Tijdens mijn zwangerschap heb ik een zwangerschapscursus gevolgd bij Via Mama (echt een aanrader!) en tijdens een van deze bijeenkomsten ging het over hechting en hoe belangrijk een goede hechting en relatie is met je kind. De cursusleidster raadde dit boek aan en omdat ik meteen gegrepen werd door dit onderwerp heb ik het boek aangeschaft. Nu ik heb boek heb zie ik dat het meer lijkt te gaan over een hechte en veilige relatie met je partner, in plaats van met je kind. Ook belangrijk, en misschien gelden bepaalde dingen wel voor zowel je partner als je kind. Ik ga hem hoe dan ook lezen!

03) Buskruit met muisjes – Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff en Marieke Wigmans-Bremers
‘Waarom heeft niemand mij dit eerder verteld?’ Een herkenbare vraag voor veel prille moeders en een van de redenen voor Nina, Noor en Marieke om hun ervaringen op te schrijven.
Met dit boek zullen de laatste maanden van de zwangerschap, de bevalling, maar vooral die eerste maanden met de baby minder onzeker, minder stressvol en misschien zelfs minder pijnlijk zijn. Dit boek is namelijk anders dan alle andere boeken. Geschreven door drie moeders van in totaal negen kinderen is het een naslagwerk voor iedere (aanstaande) moeder die (weer) door die eerste heerlijke, maar ook onzekere tijd gaat als de kraamverzorgende de deur achter zich dicht heeft getrokken. Met een lichaam vol hormonen, kraamtranen van geluk, enorme borsten en eventueel bevallingsleed, kun je best wat tips en tricks gebruiken.

Dit boek zag ik al eens eerder voorbijkomen op een vlog van De Huismuts en het sluit precies aan bij de fase waar ik nu in zit. Fijn om een soort handboek te hebben voor de de onderwerpen waar we hoe dan ook straks tegenaan lopen: de kraamtijd, borstvoeding, voeding, slapen en babykwaaltjes. En natuurlijk kun je alles vast ook vinden op internet, maar daar is zoveel uiteenlopende informatie te vinden dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Liever gewoon ouderwets een boek waar ik iets in kan opzoeken, en bij dringende zaken natuurlijk altijd hulp vragen aan professionals.

04) Babyspel – Danielle de Tombe – van Laar
Gefeliciteerd, je hebt een baby! Een prachtig sprankelend kindje dat wil voelen, proeven, kijken en honger heeft naar menselijke interactie. Een speels breintje dat als een spons alles in zich op wil nemen. Maar hoe speel je met een baby? Je kunt moeilijk de hele dag gekke bekken trekken. Daarom dit boekje, boordevol spelletjes die baby’s leuk vinden. Zoals sleeën, thuis in zelfgemaakte sneeuw. Of muziek maken met appelshakers, of een sterrennacht laten zien met een zaklamp. Spelen maar!

Dit boek heb ik mijn vriend een tijd terug cadeau gegeven. Je hoort vaak van mensen (en met name van mannen) dat ze vanaf dat hun kind ongeveer twee jaar is het steeds leuker gaan vinden met hun kind, omdat ze dan beginnen te praten en te spelen. Ik was zelf ook benieuwd hoe je met een baby kunt spelen en wat zij op welke leeftijd al kunnen. In dit boek staan 59 spellen om samen met baby’s van 0 tot 2 jaar te doen. Waarschijnlijk ontdek je dat zelf ook wel in de loop van de tijd, maar een paar leuke originele ideeën kunnen nooit kwaad. Extra leuk vind ik dat je op deze manier veel leert over de ontwikkeling van je baby, er staan namelijk ook veel babyweetjes in dit boek. De spellen zijn ingedeeld op seizoen en niet op leeftijd, ieder kind heeft namelijk zijn eigen ontwikkelingstempo. En het motto is: laat je kind in deze fase vooral hééll veel ontdekken.

05) Perfecte moeders bestaan niet – Diana Koster
Zwanger zijn en moeder worden. Dat zorgt voor een grote verandering in je leven. Een mooie verandering. Toch kun je het er ook heel moeilijk mee hebben en is de roze wolk soms ver te zoeken. Je kunt je eenzaam voelen als je denkt dat je de enige bent die moeite heeft om een nieuwe balans te vinden. Maar je bent zeker de enige niet! In ‘Perfecte moeders bestaan niet’ combineert Diana Koster, vrouwencoach en verloskundige, haar kennis met ontroerende praktijkverhalen, humor, positiviteit en praktische oefeningen. Dit boek geeft je daardoor een steuntje in je rug tijdens deze prachtige, intensieve en soms ook heel moeilijke nieuwe levensfase.

Ook dit boek was een tip van mijn zwangerschapscursusleidster. Het was haar favoriete boek en een heel goed boek om je voor te bereiden op het moederschap. Het is fijn om te lezen dat niet iedereen op een grote roze wolk zit na de bevalling, zeker wanneer je alle foto’s op Instagram en andere Social Media kanalen moet geloven. Ik kan me goed voorstellen dat je je daar behoorlijk onzeker over kan voelen. Ik heb zin om in dit boek te beginnen, leuk vind ik ook dat in ieder hoofdstuk één of twee verhalen staan van andere moeders. Ik ben heel benieuwd hoe ik het straks zelf allemaal ga ervaren.

06) Duik in je weeën – Carita Salomé en Juliette de Wit
‘Heb je het niet op papier?’ is de vraag die telkens weer aan Carita Salomé wordt gesteld door haar cursisten zwangerenbegeleiding. Er bleek een behoefte te bestaan haar adviezen en oefeningen nog eens zwart op wit te hebben. Juliette de Wit kwam toen met haar eigen oplossing: om alles nog eens op een rijtje te zetten tekende zij een levensgroot stripverhaal over haar eigen aanstaande bevalling. Dit boek is het resultaat van de samenwerking tussen deze twee vrouwen. Het is bedoeld als zelfbewuste voorbereiding op je eigen bevalling om vol zelfvertrouwen en zo ontspannen mogelijk in je weeën te duiken. Helder in woord en beeld gebracht, zodat iedere vrouw er zelfstandig mee kan worden.

Dit boek kreeg ik van mijn zusje, die dit boek destijds heeft gebruikt als voorbereiding op haar bevalling. Ondanks dat ik samen met mijn vriend al twee bijeenkomsten heb bijgewoond over de bevalling, vind ik het toch fijn om dit boek nog eens door te nemen, samen. Zeker ook omdat mijn bevalling nog zo’n 7 weken duurt, is het fijn om het af en toe op te frissen en ons samen mentaal voor te bereiden op de bevalling.

BOEKEN VOOR MANNEN
Ik vind het heel fijn om ook mijn vriend mee te nemen in dit avontuur, al vanaf de test tot straks de bevalling en natuurlijk daarna. Ik vind dat eigenlijk ook vanzelfsprekend en ik ben blij dat hij die mening deelt. Hij gaat mee naar iedere controle en alles wat ik lees of heb geleerd op de cursus deel ik met hem. Ook voor mannen zijn er heel veel leuke boeken, en dat is ook goed, want mannen en vrouwen verschillen nou eenmaal en een man zal bepaalde dingen anders ervaren dan een vrouw. Hieronder de drie boeken die we nu op dit moment in huis hebben.

01) Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt – Kluun
Wat zijn hormonen en hoe ga ik ermee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? Zijn tepelhoedjes, bedklossen en voedingsbeha écht bestaande woorden? En hoe zit het met de seks? ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’ geeft antwoord op deze vragen en bevat o.a.
* Impress your wife: tips om uzelf door de zwangerschap heen te bluffen
* Verklarende woordenlijst: afkolven en indalen, strippen en puffen, bandenpijn en nesteldrang. Alles in voor mannen begrijpelijke taal.
* Protestactie: stop zinloos geweld bij bevallingen.

Dit is natuurlijk een klassieker voor de man. Mijn vriend kreeg deze van een vriend van hem en inmiddels heeft hij ‘m al bijna uit. Het leest makkelijk en is voor een man zeer herkenbaar.

02) Babymanagement voor mannen, het praktische handboek – Henk Hanssen
Goedgekeurd door mannen die niet aan lezen toekomen. In dit praktische handboek wordt de jonge vader aangesproken als manager die een heel bijzonder ‘product’ gaat ontwikkelen: zijn eigen baby. Het boek geeft grondig antwoord op alle vragen die (aanstaande) vaders stellen:
* Financiële planning: wat kost de opvoeding?
* Wat zijn de beste babyapps voor op uw mobiele telefoon?
* Wat is de beste babyfoon?
* En de meest praktische kinderwagen?
* Hoe combineer ik werk en privé-leven?
* Hoe zal het vaderschap mijn leven veranderen?
* Hoe houd ik de relatie met mijn partner verrassend?

Dit boek kreeg mijn vriend van mijn ouders voor zijn verjaardag. Henk Hanssen heeft ook ‘Zwangerschapsmanagement voor mannen’ en ‘Peutermanagement voor mannen’ geschreven. Zeker die laatste ga ik onthouden voor tegen die tijd. Volgens mij is dit echt een nuchter en herkenbaar boekje voor mannen.

03) Dochters, een handleiding voor vaders – Gerard Janssen
In dit boek vind je alles wat een meisjesvader weten moet. Van vlechten maken en ‘nee-zeggen’ tot interviews met Dick Swaab over de werking van het meisjesbrein en met Sanderijn van der Doef over het belang van een positief zelfbeeld.

Dit boek heb ik laatst aan mijn vriend gegeven, nadat hij zich afvroeg hoe hij straks de haren van ons meisje moest gaan doen op zijn papadag. Toevallig staat er in dit boekje een speciaal hoofdstuk over haren en een workshop vlechtjes maken. Net zoals mannen en vrouwen verschillen, is het ook een verschil of je een dochter of een zoon krijgt. Ik zal veel dingen herkennen vanuit mezelf, voor mijn vriend is dat natuurlijk anders. Leuk is ook dat er een aantal interviews in dit boekje staan, waardoor je bv. ook echt inzicht krijgt in de werking van het meisjesbrein.

INVULBOEKEN
Niets is leuker dan het bijhouden van een boek over je zwangerschap en bijvoorbeeld baby’s eerste jaar. Je vergeet toch snel bepaalde details en het zorgt ervoor dat ik heel bewust de zwangerschap en straks het eerste jaar meemaak. Maak er een momentje van en ga er iedere week echt even voor zitten.  Ook voor je kind is het later heel leuk om deze dingen allemaal terug te lezen.

01) Mijn zwangerschapsdagboek – Maan Amsterdam
Al vanaf het begin van mijn zwangerschap wist ik dat ik een soort dagboek wilde bijhouden. Het is zo’n bijzondere gebeurtenis die je misschien maar een of een paar keer meemaakt in je leven. Het was best even zoeken naar een mooi en leuk dagboek, maar uiteindelijk vond ik een mooie van Maan Amsterdam. Vanaf week 5 t/m week 42 vul ik iedere week een aantal vragen in. Alle onderwerpen komen aan bod en er is ook ruimte voor de papa om af en toe iets te schrijven. Zelf vind ik het leuk om er ook foto’s aan toe te voegen, naast de echo’s en buikfoto’s waar ze ruimte voor hebben gemaakt. Een mooi naslagwerk voor later!

02) Baby’s eerste jaar, van de eerste dag tot de eerste verjaardag – De Lantaarn
Dit boek kreeg ik op 5 december van mijn vriend, een superlief cadeau en precies in de stijl waar ik van houd. Mooi vormgegeven en heel leuk om bij te houden straks. In dit boek is wederom ruimte voor foto’s en het geboortekaartje, maar het is vooral een dagboek waarin ik kan beschrijven hoe de eerste dagen, weken en maanden van ons meisje zijn verlopen. Ik ben van plan om, net zoals ik nu doe met mijn zwangerschapsdagboek, iedere week even een moment te vinden om ervoor te gaan zitten en stil te staan bij de mijlpalen en gebeurtenissen van de afgelopen week. Naast dit boek ga ik ook een fotoboek bijhouden van het eerste jaar, waarin ik een selectie van de allermooiste foto’s ga inplakken.

 

Zoals jullie zien hoef ik me niet te vervelen tijdens mijn verlof, genoeg te lezen! Ik hoop dat ik jullie met mijn blog wat inspiratie heb gegeven voor jezelf of om eventueel cadeau te doen aan vrienden/familie die zwanger zijn of net een kindje hebben gekregen.

Bedankt voor het lezen & tot volgende week!
Liefs VANBETS