Citytrip Rome: 8 tips

Sinds vorig jaar een traditie: in de meivakantie ga ik met mijn zus op pad. Vorig jaar was Valencia onze bestemming, dit jaar ging onze reis naar Rome. Ik was er nog nooit geweest en het stond bovenaan mijn citytriplijstje. Het was genieten. Heerlijk weer, lekker eten en zóveel te zien.
In mijn blog van deze week deel ik 8 tips met jullie.

017

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 1: Trastevere
Als je in Rome bent, ontvlucht dan even de drukte, steek de rivier over en ga naar Trastevere. Via het stadseiland Isola Tiberina kom je aan in Trastevere, de wijk ‘aan de andere kant van de Tiber’. Deze historische buurt lijkt op sommige plekken bijna een dorpje, zo kalm is het er. Je kunt hier heerlijk rondstruinen, mooie huisjes bekijken en lekker eten. En dat alles in een fijne sfeer. Eén van de hoogtepunten van deze citytrip was dan ook na het rondlopen in de wijk, op de trappen bij een fontein op het pleintje gaan zitten, Italiaans ijsje in de hand en luisteren naar een gitarist die echt goed aan het spelen was. Genieten.

083

Tip 2: Villa Borghese
Heel veel parken zijn er in Rome niet te vinden, en soms is het weleens lekker om de drukte te ontvluchten en lekker met een boek een paar uurtjes in het park te gaan liggen. Villa Borghese was daar heel geschikt voor. Het park bestaat al ruim honderd jaar en is voor veel Romeinen hun enige tuin. In het park kun je naar de bioscoop (de kleinste ter wereld!), de dierentuin of naar het museum, bijvoorbeeld Galleria Borghese. Maar ga vooral niet teveel plannen en wandel door het park, én drink een lekkere cappuccino bij Casina del Lago.

Tip 3: Het Pantheon
Het wemelt in Rome natuurlijk van de prachtige, historische gebouwen. Het meeste indruk op mij maakte het Pantheon. Alles aan het Pantheon is indrukwekkend. Het is gebouwd in 118-128, nadat een brand het eerste gebouw uit het jaar 27 had verwoest. De koepel, symbool voor de hemel, vormt een perfecte ronde cirkel. Het was het eerste plafond van gegoten cement en tweeduizend jaar later is het nog steeds intact. Dat voel je ook wanneer je in het gebouw staat en naar boven kijkt, het heeft iets magisch. Ook een voordeel ten opzichte van andere grote hotspots, zoals het Colosseum, is dat er geen enorme wachtrijen staan. Dus zeker een bezoekje waard.

105

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 4: eten bij Mimi e Coco
Aan lekker eten en drinken geen gebrek in Rome natuurlijk. Iedere dag heerlijk Italiaans geluncht en gedineerd, vaak onder het genot van een lekker wijntje. Meteen op de eerste avond kwamen we terecht bij Mimi e Coco, een heel gezellig restaurant in een zijstraat van Piazza Navona. Wij kozen voor een pasta en hebben de hele avond lekker mensen gekeken op het terras.

Tip 5: Mensen kijken op de Spaanse trappen
Eerst slenteren door de winkelstraten rondom de Spaanse trappen en daarna een plekje zoeken op de trap en even niks. Gewoon zitten en mensen kijken. Ook leuk om in een zijstraatje daar in de buurt een restaurantje te zoeken en lekker te gaan lunchen. Wij kwamen uiteindelijk ook bij een leuk tentje terecht waar ik heerlijk heb genoten van een pizza quatro formaggio.

125

Tip 6: Cadeautjes kopen bij delicatessenzaak Castroni
Na de ellenlange rijen gezien te hebben bij Vaticaanstad, besloten we om daar niet in te gaan staan en de buurt eromheen te verkennen, wat echt verrassend leuk was! Een heel leuke tip is het zaakje Castroni aan de via cola di rienzo. Het is een ouderwetse delicatessenzaak vol specialiteiten uit Italië. Ik ging de deur weer uit met zakjes pesto, pizzakruiden, bruscetta, een pastapakket en cantuccinikoekjes.

074

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip 7: Campo de’Fiori
Ik houd van gezellige pleintjes tijdens een citytrip. Leuk om overheen te lopen en op een terrasje te zitten. Campo de’Fiori (bloemenveld) ontdekten we pas op de tweede dag, terwijl het om de hoek zat van ons hotel. ’s Ochtends wordt de markt al in alle vroegte opgebouwd, ’s middags komt het winkelend publiek op gang en ’s avonds is het tijd voor een lekker hapje en drankje.

106

Tip 8: Mercato Rionale
Markthallen zijn altijd fotogeniek, ik vind het leuk om daar te lopen en mooie foto’s te maken. Zo ook bij Mercato Rionale, een echte ontmoetingsplek sinds 1930 voor de inwoners van de wijk Prati. Ondanks de enorme concurrentie van de supermarkten blijft deze markt springlevend. In de charmante hal vind je groente, fruit en vis.

069

Ik heb erg genoten van Rome en ik ga er zeker nog eens heen. Nu alweer brainstormen voor onze volgende citytrip, wat gaat het worden…Lissabon, Sevilla, Milaan, Marrakech… Hebben jullie nog leuke tips? Laat het me weten via berichtvanbets@gmail.com

Liefs VANBETS