Filmtips

Vorig weekend was vriendlief jarig en hij kreeg o.a. een bioscoopbon. Dat bracht mij op het idee om eens te kijken wat er eigenlijk momenteel draait en ik zag heel veel goede films! Leuk om met jullie te delen in mijn blog van deze week dacht ik zo. Ik houd zelf echt van filmhuisfilms; een mooi verhaal, goed gefilmd, met name van Franse films ben ik fan. Ook documentaires vind ik interessant, vooral op groot scherm in de bioscoop. Dan word je toch net iets meer in het verhaal gezogen. En af en toe is het toch gewoon heerlijk om ouderwets samen een avondje naar de bioscoop te gaan!

TIP 1: LOVING VINCENT

Ik zag van deze film laatst al wat voorstukjes bij DWDD en ik was meteen enthousiast, wat een unieke film! Het is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld, over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh. Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen.

In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Goghs meest inspirerende schilderijen tot leven.

TIP 2: VICTORIA & ABDUL

Judi Dench is meestal wel garantie voor een goede film. Victoria & Abdul vertelt het waargebeurde verhaal van de buitengewone vriendschap tussen koningin Victoria en Abdul Karim, een jonge klerk uit India. Ik houd van films die sowieso waargebeurd zijn, maar die ook een bijzondere vriendschap of liefde laten zien. Het maakt vaak dat je anders en breder gaat kijken naar de wereld om je heen.

Wanneer Abdul Karim vanuit India afreist om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden jubileum van de koningin, blijkt er een klik te zijn tussen hen beiden. Terwijl koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie met zich meebrengt, wordt de band tussen de twee hechter. De koningin gaat door deze bijzondere vriendschap de wereld met andere ogen bekijken.

TIP 3: OUDE LIEFDE

Een Nederlandse film hoort ook wel in dit rijtje thuis. Oude liefde gaat over twee gescheiden zestigers die elkaar voor het eerst na vele jaren weer zien als hun 40-jarige zoon plotseling komt te overlijden. In de maanden die volgen zoeken ze troost bij elkaar en laait hun oude liefde weer op. Ze genieten van deze onschuldige affaire, die ze geheim proberen te houden voor hun familie. Dit blijkt ingewikkeld en voordat ze het weten raken zij weer verstrikt in de gevolgen van deze grote liefde.

De film krijgt positieve recensies. Het Parool schrijft: ‘De film weet oprecht emotioneel te raken’, en VPRO Cinema: ‘een sympathieke kijk op verliefd worden op leeftijd’.

TIP 4: LOVELESS

Hopelijk is deze film een voorbeeld voor veel mensen die in een vechtscheiding terecht zijn gekomen. De film draait om een jong stel dat in hun echtelijke strijd niet alleen elkaar maar ook hun zoon kwijtraakt. Over het hoofd van hun zoon maken Boris en Zhenya onafgebroken ruzie en proberen ze zo snel mogelijk van elkaar af te maken. Allebei bereiden ze hun eigen toekomst voor, Boris heeft een relatie met een jonge vrouw en Zhenya heeft haar oog laten vallen op een rijke man. Ze zijn zo volledig met zichzelf bezig dat geen van beiden nog oog lijkt te hebben voor Alyosha, hun 12-jarige zoon. Totdat hij verdwijnt. Schrijnend verhaal, maar helaas wel vaak de werkelijkheid.

Loveless is de winnaar van de Jury Prijs Cannes 2017.

 

TIP 5: DIKKERTJE DAP

Inmiddels al uitgeroepen tot Gouden Film, en dat is denk ik niet voor niets. Soms heb je van die pareltjes van kinderfilms en ik denk dat Dikkertje Dap zeker ook in dit rijtje thuishoort. Zo’n film waar je kind van geniet, maar jij zelf stiekem misschien nog wel meer.

Dikkertje Dap is op dezelfde dag geboren als zijn beste vriend Raf, een giraf. Omdat zijn opa verzorger is in de dierentuin, is Dikkertje vaak bij Raf te vinden. Ze zijn onafscheidelijk en delen alles, tot Dikkertje erachter komt dat giraffen niet naar school mogen. Ze missen elkaar en Dikkertje bedenkt een plan om de giraf mee naar school te nemen..

Hopelijk heb ik jullie wat leuke filmtips gegeven en plannen jullie binnenkort ook een gezellige bioscoopdate. Alvast veel plezier & een fijn weekend!

VANBETS