Glow Eindhoven

Een vast evenement in november is Glow Eindhoven. Dit jaar wordt het voor de twaalfde keer georganiseerd van 11 t/m 18 november. Voor mij als kersverse inwoner van Eindhoven leuk om eens een kijkje te nemen.

Via een looproute van ongeveer zes kilometer zijn de lichtprojecten met elkaar verbonden. Het thema van 2017 is ‘The Source’, uitgaande van de bron van licht. Alle kunstenaars hebben dit thema meegekregen, met de opdracht dit te verwerken in hun kunstwerk.

‘Drijflanden’
Alweer voor het zevende jaar organiseert CultuurStation een project voor leerlingen in het basisonderwijs. Als leerkracht basisonderwijs kan ik me voorstellen dat dit een superleuk project is om aan te werken met de kinderen. Ruim 1100 leerlingen uit de groepen 5 en 7 hebben ‘Drijflanden’ gemaakt. Ze hebben verschillende neonmaterialen en technieken gebruikt om een maquette te maken van hun eigen verzonnen eiland. Met blacklight worden deze kunstwerken aangelicht. Prachtig om deze lichtgevende eilanden in de Dommel te zien drijven.

‘Story of light’
Na alles gezien te hebben bleef dit onze favoriet. Kunstenaar Kari Kola heeft bij dit kunstwerk op een fascinerende manier gebruikt gemaakt van een 3D weerspiegeling van de Philips Villa in het water. Je bleef ernaar kijken en wilde iedere keer over het randje kijken. Prachtig. Kari Kola brengt met dit kunstwerk een eerbetoon aan Philips, door terug te gaan naar de tijd dat er geen enkel ander licht bestond dan natuurlijk licht, naar de tijd van uitvindingen en van de historie door naar de toekomst. Daarnaast zorgde de gecomponeerde geluidslandschappen ervoor dat je nog even iets langer bleef staan.


‘Blob the bulb’
Helaas heeft de gloeilamp geen eeuwig leven. Voordat hij straks helemaal uit ons leven verdwijnt, brengen Dirk van Poppel en Jan Fabel een ode. Tijdens een lichtshow op het (sowieso al mooie) gebouw de Blob, waar de Sissy-Boy in zit, zag je prachtige kleuren, vormen en ook Frits Philips en de gloeilamp kwamen voorbij. En mocht het te snel gegaan zijn, blijf even staan, want na 5 minuten begon de show weer opnieuw.

 

‘Shine like the whole universe is yours’
Dit lichtproject vond ik zelf ook één van de mooiste van de route. Op moskee Fatih was een lichtshow met bijpassende muziek te zien en te horen, middels een projectie op de moskee. ‘Shine like the whole universe is yours’ is een dichtregel van Rumi (1207 – 1273), een Perzische dichter, mysticus en filosoof. Je mag zijn wie je bent en dat mag je ook laten zien.

‘Windows’
We sloten onze wandeling af met niet per se het mooiste lichtkunstproject van deze wandeling, maar wel indrukwekkend. De Catharinakerk staat centraal en speelt de hoofdrol in de projectie. Het gebouw is totaal verweven met het interieur en je moet echt even blijven staan om het allemaal goed te bekijken. Doordat het een stilstaande projectie is heb je daar ook alle tijd voor.

 

Ik heb genoten van deze zes kilometer lange avondwandeling langs al deze prachtige kunstwerken. Het was druk, maar toch was de sfeer gezellig, mede ook door de knusse koffietentjes en vuurkorven die langs de route stonden. Volgend jaar ga ik er zeker weer heen! Ben je ook benieuwd? Glow Eindhoven is nog te zien t/m zaterdag 18 november.