Hygge

Ineens was het er: Hygge. Gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven. Nu heeft Denemarken en Scandinavië me altijd aangetrokken: de kleding, het interieur, en vooral de rust daarin. Mooie kleuren, simpele maar o zo mooie designs. En ook Hygge lijkt perfect bij mij te passen. Ik kreeg dit boek voor mijn verjaardag en ik ben het eens door gaan spitten. Vandaag in mijn blog: Hygge, het geheim van de Deense lifestyle.

fullsizerender-141

Het boek dat ik heb gelezen is geschreven door Marie Soderberg. Marie woont in Kopenhagen en is actrice van beroep. In haar drukke leven is hygge van essentieel belang. Hygge-tijd met familie en vrienden, hyggel-momentjes voor mezelf en een hyggelig huis. Voor veel Denen is hygge iets waarnaar je streeft. Het is een soort kompas dat ons de weg wijst naar de mooie momenten die niet voor geld te koop zijn, naar het vinden van magie in het alledaagse.

Dat spreekt me heel erg aan. Ik denk dat ik zelf al een tijd een hyggelig leven nastreef, zonder te weten dat dat zo heet. Genieten van kleine geluksmomenten. Tijdens deze blog deel ik verschillende persoonlijke hygge-momentjes met jullie.

logo-3-hygge-momentjes

 • op zaterdagochtend rustig opstarten en genieten van een ontbijtje & krant op de bank, samen met mijn vriend
 • nieuw leven in de natuur, zoals een nieuw blad aan mijn plant, wat een prachtige kleuren
 • een stedentripje in eigen land met mijn zusje, op zoek naar nieuwe, leuke hotspots

Waar komt hygge vandaan?
Elke natie heeft eigen kernwaarden die ten grondslag liggen aan de wijze waarop de inwoners elkaar begrijpen en karakteriseren. Voor de Denen is dat absoluut hygge, een smeltkroes bestaande uit het Deense klimaat, de geringe omvang van het land, de op huiselijkheid gerichte cultuur, de verzorgingsstaat en gelijkheid. Hygge is vredig, intiem, introvert en gelijk voor iedereen.

Saamhorigheid
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Denemarken een van de gelukkigste landen ter wereld is. Volgens veel onderzoekers is dat mede te danken aan hygge. Christian Bjornskov (auteur van Lykke – geluk): “Via hygge vinden en ontwikkelen we een echt sterke band met andere mensen. Hygge heeft iets ongedwongens, waardoor we in het gezelschap van vrienden en familie kunnen verkeren zonder dat er iets hoeft, behalve relaxen en het samen leuk hebben. We durven onszelf te zijn bij elkaar. Dat verzekert ons ervan dat er stabiele relaties in ons leven zijn en dat we er nooit helemaal alleen voor staan. Dit is een enorm waardevolle sociale zekerheid en een van de belangrijkste bronnen van ons geluk.” Een sterke band met anderen is essentieel voor onze gezondheid en ons geluk. Hygge draagt daar zeer zeker aan bij, omdat we ons richten op de tijd die we doorbrengen met dierbaren.

Kinderen zijn hygge-experts
In veel opzichten zijn kinderen geboren hygge-experts. Ze ervaren de wereld met een inspirerend enthousiasme en verwondering. Ze inspireren ons om in het hier en nu te leven. In het gezelschap van kinderen loopt alles anders dan je verwacht. Voor veel gezinnen is hygge de ‘lijm’ die het gezin bij elkaar houdt. In de hygge voelen ze elkaars aanwezigheid, ze voelen zich verbonden en er is tijd voor elkaar. Plan ook ‘tutteltijd’ in met je kinderen. Rustig aanrommelen op je pantoffels, rondscharrelen, zonder vooropgezette bedoeling. Het is een kwestie van op adem komen en zien dat hygge soms gewoon schuilt in je pantoffels.

logo-3-hygge-momentjes

 • vers fruit kopen op de markt en daar vervolgens een heerlijke smoothie van maken
 • tradities! Ieder jaar met mijn neefje kijken naar de intocht van Sinterklaas en ons helemaal onderdompelen in deze leuke tijd van het jaar
 • ik kan intens genieten van de zon. Het moment waarop het eerste lentezonnetje gaat schijnen zet ik mijn strandstoeltjes klaar en vang ik de zonnestralen op. Helemaal compleet is het wanneer er een vriendin naast me komt zitten, een kop thee erbij en bijkletsen

Hygge in huis
Een hyggelig huis omarmt en koestert je. Het treedt je tegemoet met een opbeurende sfeer en een gevoel van thuishoren. Denemarken heeft een lange geschiedenis op het gebied van vormgeving. Kenmerken van Deens design zijn eenvoud en functionaliteit. Deens design is over de hele wereld bekend. Hierbij staan esthetiek en schoonheid voorop, maar Deens design heeft ook altijd iets functioneels. Als iets alleen mooi, chic en extravagant is, doet dat afbreuk aan de ongedwongen nuchterheid die een van de kernwaarden is van hygge.

Een rondje door het huis
Hal – De hal of gang is een doorgangsruimte, een tussenruimte die je makkelijk over het hoofd kunt zien. Maar het is wel de eerste ruimte die je verwelkomt als je thuiskomt. Bedenk wat jou blij maakt om bij thuiskomst te zien.
Keuken – Vanuit Scandinavisch gezichtspunt is hygge ook onlosmakelijk verbonden met eten. De keuken staat dan ook bovenaan de hygge-barometer. Maak jouw keuken persoonlijk met je favoriete pannen aan een rek, leuke theebussen en keukengerei op het aanrecht en je lievelingsfoto’s aan de wand.
Woonkamer – De woonkamer is vaak het knusse middelpunt van een huis. Omdat we van een hyggelige sfeer houden, hechten we erg aan de juiste materialen. Hout, lampenkappen van gevouwen papier en noords aardewerk zijn typerend voor Scandinavische interieurs.
Badkamer – Haal de natuur je badkamer in met een houten tafeltje of kastje, een rieten wasmand en een paar groene planten die goed gedijen in een vochtige atmosfeer.
Slaapkamer – Dit is zonder meer de intiemste kamer, het hart van elk huis. Dit is de plek waar we ons terugtrekken, waar we uitrusten en ons blootgeven, letterlijk en figuurlijk. De slaapkamer moet daarom een heel behaaglijke plek zijn waar dat allemaal mogelijk is. Hygge heeft alles te maken met authenticiteit. Volg de stem van je hart bij het inrichten van je woning, vooral bij het inrichten van de slaapkamer, de kamer waar je volledig jezelf bent.

logo-3-hygge-momentjes

 • iemand blij maken met een bosje bloemen. Of een ander cadeautje. Ik word heel blij van geven.
 • een nieuw tijdschrift openslaan en niet meer kunnen en willen stoppen met lezen. Hetzelfde met een boek. Mezelf helemaal verliezen in een verhaal. Het liefst lekker in de zon.
 • met mijn andere zus maak ik ieder jaar een stedentrip, zoals afgelopen jaar naar Valencia. Genieten van een mooie stad, het lekkere eten en de sangria.

8 tips voor inspiratie
1. Planten.
Een groepje planten bij elkaar werkt beter dan hier en daar een enkel exemplaar. Reserveer een deel van de ruimte voor wat groen; zet bijvoorbeeld een aantal planten op een tafeltje bij elkaar, zet er een paar op de grond ernaast en hang er eentje boven het tafeltje.

2. Hoekjes.
Maak bij het inrichten van je huis ook ruimte voor oplaadstations: niet alleen voor je telefoon en je laptop maar ook voor jezelf en je familie. In een gezellig hoekje voel je je geborgen en krijg je nieuwe energie.

3. Cadeautjes, souvenirs en familie-erfstukken.
Soms hebben we geen oog meer voor de spullen om ons heen. Wanneer we ze echter aandacht geven, zien we dat bepaalde voorwerpen een verhaal over ons vertellen en herinneringen oproepen aan vroeger of dierbare personen. Wanneer we ons bewust zijn van deze verhalen, krijgt onze omgeving extra betekenis en hygge.

4. Verlichting.
Goede verlichting, zowel thuis als op het werk is van cruciaal belang. Licht is voor ons welbevinden van levensbelang, aldus de Deense lichtarchitect Asger Bay Christensen. Hygge-licht is vooral warm licht, 2700 kelvin geeft een geeloranje gloed, dat is warm licht. En zet in iedere kamer minimaal twee lampen. Steek ook een kaars aan, dat zorgt meteen voor een huiselijk en ontspannen gevoel.

5. Boeken
Boeken bevatten natuurlijk verhalen maar soms vertellen het omslag, het materiaal en de plek waar ze vandaan komen hun eigen verhaal. Denk aan oude boeken die van je ouders of grootouders zijn geweest, boeken die je meebracht van een vakantie, je lievelingsboeken en boeken die je werden voorgelezen.

6. Muziek.
Bij hygge draait het vooral om een warme, vredige sfeer. Een nestgevoel van saamhorigheid en onverdeelde aandacht. Zo’n fijne sfeer kun je op duizenden verschillende manieren oproepen, maar samenzijn en aandacht vormen de basis. Ook muziek kan daar aan bijdragen.

7. Mix & match
Met een combinatie van oud en nieuw breng je evenwicht in je interieur.

8. Werkplek
We brengen vele uren door met werken. Laten we het dan ook maar een beetje hyggelig maken op je werk. Maak bijvoorbeeld een inspirerend moodboard met foto’s van fijne vakanties, een sfeervolle reproductie of een tekening die je nichtje maakte. Zorg voor een opgeruimd bureau en gebruik doosjes in mooie kleuren of leuke motieven. Recycle een oud porseleinen vaasje voor je pennen en potloden. Een goed verlichting én levende inspiratie komen de workflow ten goeden. Kies een lamp die alleen je werkplek verlicht. Zet kaarsen en bloemen/planten in de buurt. En zet je favoriete mok duidelijk in beeld, zodat je niet vergeet af en toe een gezellige koffie- of theepauze met je collega’s in te lassen.

logo-3-hygge-momentjes

 • Naar een museum. Ik word er altijd heel rustig van en kunst vind ik prachtig.
 • Mijn konijn observeren en goed verzorgen. Het leukst is wanneer hij vreugdesprongen maakt als hij los in de tuin mag.
 • Het strand! Maakt niet uit in welke tijd van het jaar, een wandeling over het strand is één van mijn favoriete hygge-momenten.

Het hele jaar door hygge
Met de wisseling van de seizoenen verandert hygge in de loop van het jaar van karakter.

Lente.
De lente is een mooi seizoen dat je naar buiten lokt na vele maanden binnenshuis hyggelen. Verleidelijk mooie bloesem en uitbottende takken beloven je een nieuw begin. De natuur staat in bloei en iedereen wordt er vrolijk van.

Zomer.
Zomer is vakantietijd, een tijd om lekker te lanterfanten en op je slippers rond te lopen. Het is ook een tijd voor samenzijn. Tijd om ’s ochtends uitgebreid te ontbijten in de tuin, om hele zomeravonden lang te barbecueën of een vuurkorf aan te steken.

Herfst.
Een van de fijnste dingen in de herfst is toch wel wandelen in het bos op een heldere oktoberdag om de mooie rood-bruin-oranje herfstkleuren te zien afsteken tegen een strakblauwe hemel en door de knisperige blaadjes te waden. Herfst is een tijd voor binnen zijn, voor knutselprojecten, boeken en stoofschotels die uren pruttelen op het fornuis.

Winter.
Dit is de tijd om samen met familie en vrienden op de bank te kruipen. Een heerlijke tijd om televisie te kijken, spelletjes te doen, te lezen, te kletsen, stoofschotels te eten en kaarsen te branden.

Hygge op vakantie
Vakantie, dat betekent tijd om te ontspannen. Maar je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te reizen om te genieten van rust en hygge. Die vind je vaak in eigen huis en tuin of vlak in de buurt. Om te ontspannen en bij te komen van het dagelijkse leven trekken de Denen zich graag terug in het huisje van hun volkstuin, een vakantiehuisje of een oude, vervallen boerderij in Zweden. Stuk voor stuk hyggelige manieren om te relaxen.

logo-3-hygge-momentjes

 • Een mooie zonsopkomst, terwijl ik in de auto naar mijn werk rijd.
 • Heerlijk om met mijn camera in mijn hand rond te struinen en mooie momenten vast te leggen.
 • Tuinieren, en vooral moestuinieren is een grote hobby. Beginnen met een zaadje, en uiteindelijk te tuin in om tomaten te plukken voor het eten die avond.

Hygge-momenten zijn de kleine, dagelijkse momenten die je gelukkig maken.
De beste hygge-momenten stralen als sterren.
Omdat we er een woord voor hebben, worden we ons hiervan bewust op het moment zelf.
Die momenten liggen voor het oprapen.

Fijn weekend allemaal!
Liefs VANBETS

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’/][/contact-form]