Kersttradities

Ik zwaai altijd netjes Sinterklaas uit, maar na 5 december komen toch al snel de kerstkriebels opborrelen. Hoe ouder ik word, hoe leuker ik kerst ga vinden. Dat komt denk ik door de vaste kersttradities die ieder jaar hetzelfde zijn, voorspelbaar, maar juist daarom zo leuk en gezellig. In mijn blog van deze week neem ik jullie mee in mijn persoonlijke kersttradities.

NIEUWE HANGERS SCOREN.
Het eerste waar ik aan denk is: hoe ga ik mijn kerstboom vormgeven dit jaar? Welke kleuren ga ik kiezen? Dit jaar heb ik gekozen voor de kleuren wit, roze, champagne en hout. Houten hangers had ik nog niet, dus dat werd mijn doel. Samen met mijn zus ging ik Nijmegen in en we hadden een aantal winkels op ons lijstje: Dille & Kamille, Sissy-Boy, Make my day en Sostrene Grene. Vooral bij de Dille & Kamille zijn we heel goed geslaagd, wat een leuke hangers hebben ze daar! Ik kocht daar verschillende houten hangers, de 2 supermooie okergele glazen hangers, wit keramiek (hangers en een waxinehoudertje), een vilten vogeltje (té schattig), een lichtroze slinger en een papieren roze ster (die uiteindelijk toch niet lekker matchte in mijn boom). Precies de kleuren die ik in mijn hoofd had. Eigenlijk was ik toen al klaar. Toch kocht ik bij de Hema nog een gouden onderzetter voor mijn kaarsen, bij Sissy-Boy gouden sterretjes om mijn schapenvachtje mee te versieren en bij Sostrene Grene een blik om alle hangers weer in op te bergen straks. De twee wit marmeren sterren die je op de foto ziet waren een cadeau van Sinterklaas en komen van Make my day.

img_5332

KERSTBOOM KOPEN.
Daarna was het natuurlijk tijd om de boom te kopen. Al jaren koop ik deze bij een heel klein tuincentrum bij mijn zus in de buurt, die gerund wordt door een echtpaar op leeftijd. Ik vind ze schattig en gun het deze mensen meer dan bijvoorbeeld de Intratuin. En ook al woon ik tegenwoordig in Eindhoven en moet ik een uur met de boom in mijn auto rijden, het maakt me niet uit, traditie is traditie. Al snel zag ik een mooie Nordmann en deze werd netjes in mijn auto gelegd.

img_5330

KERSTBOOM VERSIEREN.
Dan het leukste onderdeel: alle mooie hangers een plekje geven in de boom. Ik begin altijd met de lichtjes. Ik heb een superfijne lange snoer met mooie, kleine lichtjes die een warm licht geven. Dus met 1 snoer ben ik ook meteen klaar, ideaal. Vervolgens hang ik de grote ballen in de boom, dan de kleinere ballen en vervolgens mijn nieuwe hangers. Als finishing touch de sterretjes op het schapenvachtje en klaar!

fullsizerender-76

 

Ik besloot er een kersthoekje van te maken, dus ook mijn marmeren plankje van Zuiver moest eraan geloven. Ook deze werd omgetoverd tot een kersttafereeltje, met een grote kaart van Liekeland en een wit houten boompje. Mijn witte vaasje met Ilex Verticillata tak mocht blijven staan, die vond ik kerstig genoeg.

img_5352

KERSTKAARTEN SCHRIJVEN
Een andere leuke kersttraditie die ik gewoon blijf volhouden is het schrijven van kerstkaartjes. Niets is leuker dan een kaartje door je brievenbus, daar kan echt geen facebookberichtje of appje tegenop. Ook met verjaardagen stuur ik mijn beste vrienden en familie gewoon nog een ouderwets kaartje. Dit jaar had ik drie verschillende kaartjes: een leuk rendiertje van de Hema, simpel maar stijlvol, en twee soorten kunstkaarten (gekocht in de museumshop van het Bonnefantenmuseum tijdens ons weekendje Maastricht een paar weken geleden), namelijk de set ‘Winter’ van Miri Haddick en ‘Winterlandschappen’ van Ton Schulten. Mooi en origineel als kerstkaart, maar ook prima te versturen als gewone kaart in de winter. Ik ga er vervolgens ook echt even voor zitten en bedenk voor iedereen een persoonlijke tekst. Decemberzegeltje erop en de brievenbus in!

HET KERSTPAKKET.
Ook dit is een echte kersttraditie; het kerstpakket. In welke vorm is altijd wél een verrassing. Mijn vader krijgt bijvoorbeeld al jaren echt een kerstpakket hoe een kerstpakket moet zijn; een grote doos bomvol allemaal lekkere producten, soms in een thema, soms ook niet. Dat was vroeger een feest, met z’n allen om tafel en uitpakken maar. In veel bedrijven is het kerstpakket vanwege bezuinigingen een afgeslankte versie daarvan geworden, of iets makkelijks, zoals een Pluim of een andere bon. Op mijn werk hebben ze sinds vorige jaar iets leuks georganiseerd: een kerstpakkettenmarkt. 6 winkeliers uit de omgeving zijn uitgenodigd, iedere werknemer krijgt een aantal bonnetjes en je kunt zelf je kerstpakket samenstellen, onder het genot van een glaasje Gluhwein. Goed bedacht, iedereen blij en het is gezellig. Dit jaar ben ik gegaan voor een lekkere fles Bailey’s.

fullsizerender-75

SPELLETJES!
En dan is het kerst. Eerste kerstdag breng ik dit jaar door bij mijn schoonfamilie, tweede kerstdag bij mijn familie en derde kerstdag bij vrienden. Kerst is voor mij hét perfecte moment om spelletjes te spelen. En er staan nog veel spelletjes op mijn lijstje om weer een keer te spelen. Monopoly blijft de all time favourite, al een tijdje heb ik enorm veel zin in Monopoly, ik weet niet precies waar dat vandaan komt. Ik hoop dat ik wat mensen bereid krijg om een potje mee te spelen. Een spel wat we ontdekt hebben afgelopen zomervakantie en toen heel veel gespeeld, is Sushi Go. Een heel leuk en ook tactisch kaartspel. En om in de Aziatische spelen te blijven hebben we ook nog Machi Koro, dit spel heb ik mijn vriend vorig jaar kerst gegeven en is nog niet 1 keer gespeeld, schande. Daar moet verandering in komen. Maar het kan ook zomaar ‘Met het mes op tafel’ worden, of ‘Wie is de Mol’, of ‘Slimste Mens’, of…..

Ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst!