Kinderboekenblog

Afgelopen week is de Kinderboekenweek van start gegaan, met dit jaar als thema vriendschap. Ik heb zelf altijd veel voorgelezen: vroeger mijn zusje, later mijn neefje en in mijn werk als leerkracht basisonderwijs lees ik ook veel voor. Ik geloof heel erg in de kracht van voorlezen en naast dat het goed is voor de taalontwikkeling en woordenschat, creëer je samen ook een fijne en gezellige sfeer en komen allerlei verschillende onderwerpen aan bod. Nu ik zelf een dochter heb, was het natuurlijk duidelijk dat er veel boekjes aan te pas zouden komen en ik ben er eigenlijk bijna meteen mee begonnen. In mijn blog van deze week licht ik acht mooie kinderboeken uit, die de moeite waard zijn om te lezen met je kind. Heel veel plezier met het lezen van mijn blog maar vooral met het voorlezen aan je kind of aan wie dan ook!

De Sneeuwman – Raymond Briggs
Vraag eens aan vrienden wat hun eigen lievelingsboek van vroeger is of welk boek bij hun eigen kinderen favoriet was/is. Je doet dan heel leuke tips op en het zijn bijna altijd echt goede boeken. Op die manier kwam ik bij het boek  ‘De Sneeuwman’ van Raymond Briggs, boekenvriend J. noemde dit boek meteen toen hij deze vraag kreeg. Ik kende het boek zelf niet, maar herkende wel de prenten. Extra leuk is dat er vanaf 15-10 een nieuwe uitgave van dit boek verschijnt, vanwege zijn veertigste verjaardag, met een stans in de cover, zilverfolie en een nieuwe illustratie. De Sneeuwman is een prentenboek zonder tekst, met prachtige, dromerige illustraties die de onschuld en verwondering van de kindertijd vastlegt. Ons plan is om Doris ieder jaar met de Kinderboekenweek een boek cadeau te doen (later als ze ouder is mag ze zelf een boek uitzoeken), ik denk dat dit boek wel een kans maakt.

In het bos – Ingela P. Arrhenius
Van deze schrijfster hebben wij een prachtig boekje met vilten flapjes in huis, ‘Beestje, waar ben je?’, één van Doris haar favoriete boekjes. Toen ik eens opzocht of er nog meer boekjes van deze schrijfster waren kwam ik dit boekje tegen: ‘In het bos’. Dit is een prachtig geïllustreerd boekje en tevens een speelboekje door de stevige bladzijdes, die ieder een andere vorm hebben. Wanneer je het boekje open op tafel zet, kan er door je peuter fijn mee gespeeld worden. De pagina’s worden steeds een slag groter, waardoor je vanaf de voorkant het hele bos kunnen zien, dat vanwege de sterke en felle kleuren heel aantrekkelijk is voor kinderen. Van deze Zweedse schrijfster is er ook het boekje ‘Op de Kermis’, wat lijkt op ‘In het bos’.

De Gorgels, en het geheim van de gletsjer – Jochem Myjer
Mijn neefje zit inmiddels in groep 6 en leest redelijk graag. Heel leuk vind ik het om met hem over boeken te praten en door de ogen van een kind te zien wanneer een boek voor hem geslaagd is. De Gorgels is zo’n boek die hij de eerste keer kreeg voorgelezen en waar hij toen al geen genoeg van kon krijgen. Laatst heeft hij hem zelf nog een keer gelezen en hij wist me te vertellen dat er binnenkort een tweede deel komt. Ik heb het even opgezocht en er komt inderdaad een tweede deel: ‘De Gorgels en het geheim van de gletsjer’, verschijnt 31 oktober. Het boek is een spannend vervolg op het eerste deel, en gaat over Melle en zijn zusje Limoni, hun gorgels Belia en Bobba en we maken kennis met murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Dit klinkt toch weer als een heerlijk en fantasierijk boek van Jochem Myjer.

Nog even mijn haartjes wassen – Jorg Muhle
Deze peuterboekjes van Jorg Muhle zijn echt geweldig. Het is een serie van drie: ‘Nog even achter mijn oortjes kriebelen’, ‘Nog even mijn haartjes wassen’ en ‘Nog even een kusje erop’. Wij hebben als kraamcadeau ‘Nog even achter mijn oortjes kriebelen’ gekregen en ik weet zeker dat Doris hier straks als ze wat ouder is heel veel plezier aan gaat beleven. Het zijn lieve voorleesboekjes met een konijntje in de hoofdrol, waarbij je kind allerlei opdrachtjes moet doen, zoals het konijntje roepen, in zijn handjes klappen, het konijntje aaien, en op de volgende bladzijde zie je dan het resultaat. Lieve voorlees/doeboekjes zijn het, erg leuk ook om cadeau te doen aan een peutertje.

Van wie is die sok? – Joukje Akveld & Charlotte Dematons
Een beetje in dezelfde categorie als de boekjes van Jorg Muhle zijn deze peuterboekjes van Joukje Akveld. Dit zijn ook voorlees/doeboekjes waarbij de kinderen op zoek moeten naar de juiste kledingstukken van verschillende sprookjesfiguren. Links een kledingstuk, rechts de figuurtjes. Als de keuze is gemaakt, volgt een prachtige tekening waarin nog veel meer valt te ontdekken. Mede door de schitterende illustraties van Charlotte Dematons (sowieso een van mijn favoriete illustrators) wil je deze boekjes gewoon in de kast hebben. Je kunt ook nog samen met je kind in deze serie op zoek naar het juiste voertuig, de juiste hoed (prachtig geillustreerd door Thé Tjong-King, ook een favoriet van mij), het juiste huis en de bijpassende staart.

Gewoon zoals je bent – Jonny Lambert
Gisteren is dit prachtige prentenboek van Jonny Lambert verschenen. Het gaat over een klein olifantje, Snuf, die niet in de rij kan lopen. Er is veel te veel te zien, zoals Girafs superlange steltpoten en Gnoes puntige prikhoorns. Wat ik mooi vind zijn boeken met een boodschap, waar je nog met je kind over na kunt praten en waar je kind echt iets van kan leren. Dat is ook de mooie boodschap van dit boek, je bent zoals je bent en het is goed zoals je bent. Dat is een supermooie levensles om aan je kind mee te geven.

Waar is de taart? – Thé Tjong-Khing
Zoals hierboven al benoemd ben ik fan van de boeken van Thé Tjong-King, hij is dan ook niet voor niets winnaar van het Gouden Penseel. Met ‘Waar is de taart?’ maakte ik kennis een aantal jaar geleden in kindermuseum Villa Zebra waar ik met mijn zus en neefje was. Daar hadden ze een grote magneetplaat van dit boek waar kinderen mee konden spelen, en de prachtige tekeningen vielen me meteen op. De taart van meneer en mevrouw Hond wordt gestolen, maar er gebeurt nog veel meer. Waarom huilt Kind Konijn? Waar is het elfde eendje? En vind je Vos en Haas? Samen met je kind maak je een spannende en kleurrijke zoektocht door het bos en de bergen.

Mag ik meedoen? – John Kelly
Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is vriendschap. Een mooi thema waar al veel boeken over geschreven zijn en waarover je heel goed met je kind kunt praten, omdat vriendjes, vriendinnetjes en vrienschap al vroeg een rol spelen in een kinderleven. In het prentenboek ‘Mag ik meedoen?’ wil Eend graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen en de olifanten. Maar hij kan niet brullen als een leeuw of trompetteren als een olifant. Wat nu? Samen met je kind kom je erachter hoe Eend dit op gaat lossen.

Dit waren mijn acht kinderboekentips en ik hoop dat ik jullie hiermee vooral geïnspireerd heb om veel voor te lezen. Neem er de tijd voor, creëer een vast moment op de dag en geniet samen met je kind van alle prachtige kinderboeken en verhalen die er zijn.

Oja, vergeet vooral niet je kind aan te melden bij de bibliotheek in jouw stad of dorp. Je krijgt als welkomstcadeau vanuit Boekstart een koffertje met twee boekjes erin en tot je kind achttien jaar is krijg je een gratis lidmaatschap. Én natuurlijk de beschikking over heel veel boeken!