Kinderboekenblog!

De Kinderboekenweek zit er alweer bijna op, na dit weekend moeten we weer een jaar wachten. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik dol op boeken. Niet alleen voor mezelf, maar ook als juf in het basisonderwijs en als tante van mijn neefje van 8 jaar breng ik kinderen het liefst in aanraking met zoveel mogelijk verschillende boeken en stimuleer ik het leesplezier. Dit doe ik onder andere ook door veel voor te lezen en veel mooie boeken cadeau te doen. Er zijn zóveel mooie kinderboeken! In mijn blog van deze week deel ik verschillende kinderboeken met jullie, ingedeeld in drie leeftijdsgroepen. Veel plezier!

0 – 5 jaar

fullsizerender-164

Prentenboeken zijn echt prachtig. En ieder jaar komen er weer heel veel mooie boeken bij. Naast deze zes heeft mijn neefje toen hij jong was ook veel plezier gehad met ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ en was hij gek op boeken met flapjes, zoals ‘Dribbel’. En wat dacht je van ‘Nijntje’ en ‘Rupsje Nooitgenoeg’. Allemaal klassiekers die eigenlijk niet in je boekenkast mogen ontbreken. Hieronder licht ik mijn 6 gekozen prentenboeken toe.

1 – De prinses met de lange haren.
Dit boek heb ik een keer voorgelezen in een kleuterklas waar ik toen moest invallen en de kinderen zaten ademloos te luisteren naar dit verhaal. Het spreekt heel erg tot de verbeelding, wat ook wordt veroorzaakt door de prachtige prenten van Annemarie van Haeringen. Het boek gaat over een prinses met héél lange haren, die woont in een klein, arm land. Ze zou het graag willen afknippen, want ze vindt het maar onhandig, maar haar vader zegt: ‘haar is het kostbaarste sieraad van een vrouw’. De prinses stopt haar lange haren in twee koffers zodat ze die gemakkelijk met zich mee kan dragen. Maar de koffers worden zo zwaar dat ze uiteindelijk een sterke man uit het circus moet inhuren om ze te dragen.

2 – Het grote Annie M.G. Schmidt voorleesboek.
Tja, Annie M.G. Schmidt, die mag natuurlijk niet ontbreken. Geweldige schrijfster met een geweldige fantasie. In dit boek komen alle mensen en dieren voorbij, in verhaaltjes en in gedichten. Denk aan Jip en Janneke, Floddertje, Wiplala, Minoes, Pluk en Ibbeltje. Korte verhaaltjes / gedichtjes die je mooi voor het slapengaan voor kunt lezen.

3 – Sprookjes van Andersen
Ik ben groot fan van Thé Tjong-Khing, en ik ben niet de enige, zo heeft hij na de Max Velthuijs-prijs in 2010 onder meer drie Gouden Penselen, een Zilveren Penseel en de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen. Zijn prenten zijn écht betoverend mooi. Dat hij ook een meester is in het vertellen van verhalen was tot voor kort minder bekend. In de boeken van de Sprookjesverteller heeft Thé Tjong-King de mooiste sprookjes verzameld en op zo’n manier herschreven dat zelfs kleuters er van kunnen genieten.

4 – Het grote Fiep kijkboek
Begin niet pas met voorlezen als je kind kleuter is en naar school gaat, maar begin al veel eerder. Na de geboorte begin je met voelboekjes, zachte stoffen boekjes voor in de buggy en boekjes voor in bad. Daarna stap je over op de flapboeken en de kijk-boeken, waar er van alles te ontdekken is voor je kind. Neem dit geweldige Fiep kijkboek. Dit boek bevat 24 gethematiseerde pagina’s om de wereld te ontdekken, denk aan thema’s als ‘in de dierentuin’, ‘beroepen’ en ‘op de boerderij’. Ook een erg leuk cadeau om te geven.

5 – Knikkeruil
Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2017 mag natuurlijk niet ontbreken. Dit jaar is dat ‘Knikkeruil’ van schrijfster Maranke Rinck en illustrator Martijn van der Linden. Dit spannende boek (dat is natuurlijk het thema dit jaar) gaat over een nieuwe knikker in de groep, genaamd Uil. Hij heeft geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Op zoek naar een goede verstopplek zoeft Uil van een fantastische knikkerbaan. Waar moeten ze heen? Dan doet Uil een ontdekking. Hij vindt een nieuwe plek, daar zijn ze veilig.. Dit spannende verhaal gaat door als je het uit hebt, er worden knikkerzakjes bij geleverd om net als Uil door de poortjes te rollen. Het prentenboek is namelijk niet alleen een boek maar ook een knikkerspel.

6 – Sinterklaas
Leukste feest van het jaar is voor mij Sinterklaas. Heerlijk, die sfeer, de voorpret, het verhaal, de lekkere pepernoten en de gezellige pakjesavond met de hele familie. Wat mij betreft een hele mooie traditie. Met dit boek van Charlotte Dematons kom je al helemaal in de goede stemming en is heel leuk om samen met je kind te bekijken. Er is zoveel te zien op haar prenten; waar Sint woont, hoe zijn kamer eruitziet, hoeveel Pieten hij heeft en wie de cadeautjes inpakken. Ook ‘De Gele Ballon’ en ‘Nederland’ van Charlotte Dematons zijn zeer de moeite waard.

 

6 – 9 jaar

fullsizerender-165

Het mooie aan deze leeftijd is natuurlijk dat kinderen zelf leren lezen. Er gaat een wereld voor ze open en dat is prachtig om te zien. Ga met je kind naar de bibliotheek en laat ze daar lekker rondstruinen. Laat ze vooral boeken kiezen die ze aanspreekt, waar ze nieuwsgierig naar zijn, boeken die ze meteen gaan lezen / doorbladeren als ze thuis zijn. Zo zorg je ervoor dat je kind plezier in lezen houdt en dat is zó belangrijk. Op school lezen ze op hun juiste AVI-niveau en de leerkracht zorgt er wel voor dat ze vooruitkomen. Mocht je kind toch ook zelf thuis willen lezen, kies dan een boekje op zijn niveau en laat hem stukjes voorlezen. Er zijn ook hele leuke samenleesboeken waarbij je kind stukjes leest en jij als ouder ook. Zo lees je echt samen een boek. Maar vergeet vooral niet om lekker te blijven voorlezen aan je kind.

1 – GriezelWielen
In het thema van de Kinderboekenweek past dit boek natuurlijk perfect, het alweer achttiende boek uit de reeks van Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon: GriezelWielen. Ga lekker samen griezelen met je kind en lees het boek spannend voor. Let er wel goed op dat je kind nog kan slapen daarna, anders is het beter nog even te wachten met dit boek of is het beter om het boek overdag op de bank voor te lezen.

2 – Superjuffie op de Zuidpool
Janneke Schotveld had dit jaar de eer om het Kinderboekenweekgeschenk te schijven, Kattensoep. Ze is heel lang zelf juf geweest op een basisschool en combineerde dat met het schrijven van boeken. Pas kortgeleden stopte ze met lesgeven en is ze fulltime schrijver. Haar serie ‘Superjuffie’ is heel populair en onlangs verscheen haar zevende boek in deze serie: ‘Superjuffie op de Zuidpool’. Een tip is trouwens om met deze series, ook met bijvoorbeeld Dolfje Weerwolfje, gewoon te beginnen bij het eerste boek. Ze zijn allemaal ook afzonderlijk van elkaar te lezen, maar vanaf het begin is toch het leukst.

3 – De Gorgels
Dit boek kreeg mijn neefje twee jaar gelezen met Sinterklaas en we namen dit boek mee tijdens een familieweekendje op Texel. We hebben er veel uit voorgelezen toen, het waren ook mooie hoofdstukjes voor het slapengaan, niet te lang en niet te kort. Of gewoon tussendoor een hoofdstuk op de bank. Het is een heerlijk fantasierijk boek, geschreven door Jochem Myjer, over Gorgels, Brutelaars en een jongen met superogen. Benieuwd naar hoe de Gorgels leven? In het prentenboek ‘De Wereld van de Gorgels’ onthult Jochem Myjer meer over het geheime leven van de Gorgels.

4 – Joris en de geheimzinnige toverdrank
Nog zo’n schrijver die echt niet mag ontbreken, en waar ik al heel veel boeken van voorgelezen heb in de klas, Roald Dahl. Geweldig. Al zijn boeken zijn goed: De Griezels, de GVR, Matilda, Sjakie en de chocoladefabriek. En ook Joris en de geheimzinnige toverdrank. Misschien een iets minder bekend boek van hem, maar daarom juist zo leuk. Joris woont op een boerderij, ver van alles af. Op een zaterdagochtend moet hij in zijn eentje op zijn grootmoeder passen, maar Joris haat zijn grootmoeder. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Er gaat van alles in: kanariezangzaad, varkenstabletten, motorolie en nog veel meer. Grootmoeder drinkt het drankje en ze groeit en groeit. Ze gaat door het plafond en zelfs door het dak heen. Joris en zijn vader besluiten nog meer toverdrankjes te maken en dan gebeuren de vreemdste dingen…

5 – Mees Kees, de sponsorloop
Boeken die zich afspelen op school vond ik zelf vroeger als kind heel erg leuk en ik merk dat de kinderen dat nog steeds heel leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan ‘Meester Jaap’ van Jacques Vriens, ‘Meester Kikker’ van Paul van Loon en ‘Mees Kees’ van Mirjam Oldenhave. Mees Kees kennen veel kinderen en ouders van de populaire films, maar de boeken zijn eigenlijk nóg leuker (wat natuurlijk altijd zo is eigenlijk).

6 – De Waanzinnige Boomhut
Ik ontdekte laatst via mijn neefje een nieuw genre boeken, waarmee ze veel kinderen, waaronder vooral jongens, weer meer aan het lezen krijgen. Dat juich ik natuurlijk alleen maar toe. Het zijn de boeken waarin ze tekst combineren met illustraties. Dus ook letters die heel groot of bibberend worden geschreven. Heel speels en grappig, maar ondertussen wordt er wel een verhaal geschreven en gelezen. Een voorbeeld hiervan is ‘De Waanzinnige Boomhut’, waarin Andy en Terry een boomhut hebben die je nog nooit hebt gezien. Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is álles mogelijk. Andere voorbeelden van dit soort boeken zijn: ‘Het leven van een loser’, ‘Dagboek van een Muts’, ‘Tom Groot’ en ‘Julius Zebra’.

 

10 –  12 jaar

fullsizerender-166

Dit is de moeilijkste leeftijd om kinderen nog aan het lezen te krijgen, omdat er veel afleiding is. Heel veel afleiding. Kinderen in deze leeftijd krijgen meestal hun eerste mobiele telefoon, of tablet, en dat is natuurlijk veel interessanter dan een boek. Nu is het dus juist heel belangrijk om goede boeken aan te bieden, en geef zelf het goede voorbeeld door ook zelf je telefoon weg te leggen en met een boek en een kop thee op de bank te gaan lezen. Spreek bijvoorbeeld af dat de telefoon ’s avonds niet mee naar boven mag. Ook voorlezen is op deze leeftijd nog heel gewoon en juist goed en gezellig. Zo kan een boek helpen bij het samen bespreken van lastige onderwerpen: scheiding, naar de brugklas gaan, pesten. Laat je kind (en dat geldt trouwens voor alle leeftijden) tijdens de Kinderboekenweek een boek uitzoeken en geef regelmatig met verjaardagen, Sint en Kerst, of soms gewoon zomaar, een boek cadeau.

1 – Hoe overleef ik de brugklas?
Dit is zo’n boek om samen met je kind te lezen, en alvast de grote stap die gaat komen, van basisschool naar middelbare school, te bespreken en samen voor te bereiden. Dit boek gaat over vriendschap maar ook over pesten. Over lachen en uitgelachen worden. Over na-apen en jezelf durven zijn. En verder staat het vol praktische tips voor iedereen die te maken heeft met lastige leraren, zware boekentassen, pukkeltjes, eerste liefdes en nog veel meer.

2 – Als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd komen meteen bepaalde boeken naar boven, die toch indruk hebben gemaakt op zo’n jonge leeftijd. Dan denk ik vooral aan ‘Blauwe plekken’ van Anke de Vries en de boeken van Thea Beckman, ik heb ze verslonden. Andere echte klassiekers zijn ‘Oorlogswinter’ en ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw en ‘Alleen op de wereld’ van Hector Malot. Ook Ronja de Roversdochter is een prachtig boek waar kinderen van deze leeftijd helemaal in kunnen verdwijnen. Een prachtig verhaal met mysterieuze en sprookjesachtige tekeningen van Ilon Wikland.

3 – Lang geleden…
Prachtige leerzame voorleesboeken vind ik de boeken van Arend van Dam en Alex de Wolf, ik gebruik ze veel in de klas. Maar ook thuis zijn dit leuke boeken om voor te lezen aan je kind, omdat ook kinderen van deze leeftijd het heerlijk vinden om nog voorgelezen te worden, én ze heel leergierig zijn. Het boek ‘Lang geleden…’ biedt vijftig toegankelijke verhalen over de Nederlandse geschiedenis. Verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter. Van hetzelfde duo heb je ook nog ‘In een land hier ver vandaan..’ over plekken die de wereld zo bijzonder maken, ‘Over en ergens…;  reist door de twaalf provincies van Nederland en ‘Een hele kunst…’ neemt je mee langs allerlei artistieke disciplines.

4 – Lampje
Een nieuw boek is ‘Lampje’, van Annet Schaap. ‘Lampje’ is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorendochter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.
Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

5 – Harry Potter, en de steen der wijzen
Inmiddels toch ook zeker wel een klassieker te noemen, Harry Potter van J.K. Rowling. Wanneer je kind hierin begint kan hij waarschijnlijk niet meer stoppen, zo makkelijk en spannend zijn deze boeken. En gelukkig zijn er een heleboel delen. Ook hierbij geldt, gewoon lekker met deel 1 beginnen en daarna komt de rest. Ook trouwens hele leuke boeken om samen te lezen of voor te lezen, want stiekem vind je ze zelf ook nog heel leuk.

6 – Naar het Noorden
Ik sluit af met de winnaar van de Gouden Griffel 2017,  Koos Meinderts met zijn boek ‘Naar het Noorden’. Het is oorlog (1944-1945), het is winter en er is in de grote steden nauwelijks nog te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken per binnenschip met een grote groep naar het platteland in het noorden waar nog wel voldoende voedsel is. Jaap wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een kinderloos echtpaar, ver van huis. Het is een prachtig boek waarin Meinderts de steeds hevige honger en kou voelbaar maakt. Terecht winnaar van de Gouden Griffel 2017.

 

Geniet van alle mooie boeken om je heen en laat je kinderen meegenieten!
Ik hoop dat ik je met mijn blog van deze week wat inspiratie heb gegeven.
Liefs VANBETS