Lente-lezen

Ieder seizoen deel ik mijn boekentips met jullie. Deze week is het de tijd voor ‘Lente-lezen’ Want hoe fijn is het om met je boek neer te strijken in je tuin en lekker, de eerste straaltjes zon op te vangen en de hele middag te lezen? Geniet ervan!

01) De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead
Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Haar helse leven staat op het punt om nog erger te worden: de wrede eigenaar heeft zijn oog op haar laten vallen. Ze besluit om te vluchten, en met hulp van de Ondergrondse Spoorweg (een netwerk van antislavernijactivisten) begint ze een lange, huiveringwekkende reis door de zuidelijke staten van Amerika richting het vrije Noorden, met de slavenpatrouille op haar hielen.

02) De zoon van de verhalenverteller – Pierre Jarawan
Samir verruilt het veilige Duitsland voor het wankele Beiroet om verleden en heden eindelijk te kunnen verbinden: wat is er gebeurd met zijn vader, die het gezin zo plotseling in de steek heeft gelaten? De enige aanknopingspunten zijn een oude foto en de verhaaltjes-voor-het-slapengaan die zijn vader hem vroeger vertelde. Samirs tocht leidt door een verscheurd land, waar men niet zit te wachten op verborgen verledens. En Samir ontdekt welk verwoestend effect een familiegeheim kan hebben.

03) Kleine helden – Almudena Grandes
Kleine helden is een roman over een volksbuurt in Madrid. Rijk en arm, jong en oud, singles en gezinnen, Spanjaarden en immiggranten. Zij hebben geen schuld aan de crisis, maar moeten haar wel dragen, er er ondanks alles proberen bovenuit te stijgen. Elk op hun eigen manier beleven buurtgenoten bitterzoete momenten van onverwachte solidariteit, van verontwaardiging en woede maar ook van tederheid en doorzetten. Samen blazen ze hun buurt nieuw leven in. Een roman over durven opstaan, en over kleine daden die het verschil maken.

04) Die van hiernaast – Yewande Omotoso
Hortensia en Marion wonen naast elkaar in een chique villawijk in Kaapstad. De een is blank, de ander zwart. Beiden hebben een indrukwekkende carrière achter de rug en beiden willen het liefst rustig van hun oude dag genieten. Er is maar één ding dat dat streven in de weg zit: die van hiernaast. Zeker wanneer een van slaven afstammende familie in hun buurt land komt opeisen, staan Hortensia en Marion lijnrecht tegenover elkaar. Maar dan gebeurt er iets waardoor de twee gezworen vijanden elkaar harder nodig hebben dan ze ooit hadden verwacht.

05) De vier seizoenen 3 – Lente – Karl Ove Knausgard
Karl Ove is met zijn drie maanden oude dochter Anne onderweg naar zijn vrouw Linda, die is opgenomen. We volgen hen tijdens een roadtrip van zonsopgang tot zonsondergang. Het is lente, de bomen krijgen knoppen, de dagen worden weer langer. Tegelijkertijd is er de duisternis van de ziekte van Knausgards vrouw. Hoe kunnen een gezin, een vader, maar vooral een klein meisje daar ooit mee leren omgaan?

06) Vandaag in de chaos – Guillaume Rihs
Geneve in januari. Twee broers en een zus besluiten dat couchsurfing de broodnodige reuring zal brengen in hun bestaan en bieden een slaapplek aan op internet. Ze ontvangen gasten uit alle windstreken. Naarmate de dagen vorderen, daalt de temperatuur, tot op een dag het chalet volledig ingesneeuwd is. De bewoners kunnen geen kant meer op en zijn gedwongen een plan te maken om te overleven. Maar hoe doe je dat als je elkaar nauwelijks begrijpt? ‘Vandaag in de chaos’ is een vrolijke, hedendaagse zedenschets over hoe we met elkaar omgaan in een globaliserende wereld waarin we met elkaar in gesprek zijn maar elkaar lang niet altijd begrijpen.

07) Slow – Georgina Hayden
Echt lekker eten heeft aandacht en tijd nodig. Slow viert de liefde en tijd die je in het bereiden van een maaltijd stopt. Kom tot rust en laad op met de heerlijke gerechten uit Slow. In Slow vind je altijd een recept dat bij jouw stemming past. Of je nou een romige havermoutpap maakt voor het ontbijt, of een langzaam gegaard kippetje bij het diner. Als je het met liefde en aandacht maakt, smaakt alles beter. Slow draait om liefdevolle recepten die het leven vieren!

08) Op de tweesprong van moeten en willen – Elle Luna
Iedereen kent de vraag: hoe kom ik erachter wat mijn ware roeping is? En als ik die gevonden heb, hoe blijf ik daar dan trouw aan? Elle Luna bestempelt dit moment als de tweesprong tussen moeten en willen. Moeten is dat wat we denken te moeten doen of wat andere van ons verwachten. Willen is dat waar we van dromen, dat waar ons hart ligt. Op de tweesprong van moeten en willen is een prachtig vormgegeven boek, voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar ware passie of die voor een grote verandering in het leven staat.

09) Een heel groot vogelboek – Bibi Dumon Tak
De klassieker Nederlandschen Vogelen nu ook voor kinderen. Ontdek alles over de grote bonte specht, de nachtegaal en de grutto. Lees meer over de houtsnip, de klapekster en de winterkoning. En word een echte ornitholoog! Geniet van de prachtige afbeeldingen uit Nederlandsche Vogelen (Nozeman en Sepp).

Veel leesplezier deze lente & een fijn weekend!
Liefs VANBETS

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’/][/contact-form]