Mijn boeken wishlist

Sinterklaas is in het land en veel kinderen zijn druk bezig met het maken van hun verlanglijstje. Waarom zou je daar mee stoppen als je volwassen bent? Ook als je ouder bent is het goed en leuk om ergens naar te verlangen. Via de app van bol.com houd ik al een tijdje een boekenverlanglijstje bij, vooral om de boeken niet te vergeten. In mijn blog van deze week een greep uit mijn persoonlijke boekenverlanglijstje.

Schittering – Margaret Mazzantini
Zoals wel vaker, groeit mijn verlanglijstje meteen nadat het boekenpanel bij DWDD in de uitzending geweest is. Ooit zou ik ook graag in een boekenwinkel willen werken, alle boeken lezen en mensen inspireren en adviseren. Wie weet… Zo werd een tijdje terug dit boek besproken: ‘Schitttering’ van Margaret Mazzantini. Een aangrijpend verhaal over de vraag hoeveel moed er nodig is om jezelf te zijn. Twee jonge mannen, twee dubbellevens. Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Constantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken. Hun wegen scheiden en beiden beginnen aan een doorsneeleven. Toch blijven ze een moeizame affaire in stand houden, die zich veelal afspeelt in hotels rond de luchthaven van Rome. Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe.

De man die alles achterliet – Tanya Commandeur
Over dit boek las ik in de Flow, en het leek me echt zo’n boek waarmee je op een regenachtige herfstdag op de bank kruipt en er de rest van de dag niet meer vanaf komt. ‘De man die alles achterliet’ is een historische roman, gebaseerd op het verhaal van de betovergrootvader van schrijfster Tanya Commandeur. Holland-Amerika, begin twintigste eeuw: David Buijser is elf jaar als zijn vader Johannes het gezin in de steek laat. Jaren later volgt David het spoor naar New York, waarbij hij zijn doel voor ogen houdt: de man leren kennen die zoveel op hem zou lijken.

Hygge, de Deense kunst van het leven – Meik Wiking
Dit boek kwam ik tegen tijdens het struinen in Van Piere in Eindhoven. Ik werd meteen enthousiast én nieuwsgierig. Het Deense woord hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid. Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. De schrijver Meik Wiking dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en genieten van de goede dingen in het leven. In het boek vind je praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door Meik Wikings onderzoek aan het Happiness Researc Institute.

Een klein leven – Hanyn Yanagihara
Ook besproken tijdens een aflevering van DWDD en geprezen door het boekenpanel: ‘Een klein leven’ van Hanyn Yanigihara. Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de tijd verstrijkt dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Wonderplants – Irene Schampaert & Judith Baehner
Dit is echt zo’n boek dat je cadeau moet geven of krijgen, ‘Wonderplants’ van Irene Schampaert en Judith Baehner. Een koffietafelboek voor mensen met een liefde voor groen. Green is the new black. Al een tijdje is groen dé nieuwe woontrend en ik doe er graag aan mee. Het liefst maak ik van iedere ruimte in mijn huis een urban jungle. Dit boek gaat over de liefde voor groen in je huis, met praktische tips om elke plant een plaats in huis te geven en een praktisch overzicht van hun specifieke kenmerken. Twintig interieurs van creatieve plantenliefhebbers van over de hele wereld samengebracht in één boek.

Hier ben ik – Jonathan Safran Foer
Twee jaar terug op Bali las ik Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer, dat boek is me altijd bijgebleven, ik vond het zó bijzonder geschreven. Onlangs is er een nieuwe roman van deze schrijver verschenen, voor het eerst sinds 2005, Hier ben ik. Dit boek beschrijft drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Hoe vervullen we onze conflicterende taken als vader, echtgenoot en zoon; vrouw en moeder; kind en volwassene? Jood en Amerikaan? Hoe kunnen we onze eigen identiteit claimen als we zoveel aan anderen verschuldigd zijn? Dit zijn de essentiële vragen die Jonathan Safran Foer aan de orde stelt in zijn nieuwe roman.

Nooit meer te druk – Tony Crabbe
Een onderwerp dat me erg bezighoudt de laatste tijd, en misschien heb ik gewoon last van het dertigersdillema, is: wat wil ik, waar word ik gelukkig van, hoe zorg ik ervoor dat ik niet zo veel moet en hoe kan ik meer genieten van het nu? Ik wil zóveel en het voelt alsof ik altijd te weinig tijd heb. Dit boek van Tony Crabbe sluit hier perfect bij aan. ‘Nooit meer te druk’ is een helder en praktisch boek dat ons helpt om een van de grote problemen van het moderne leven aan te pakken: we zijn te druk. Wat Marie Kondo doet voor je huis, doet Tony Crabbe voor je hoofd en je leven. Dit is geen timemanagementboek, maar biedt heldere strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven, met gerichte aandacht op wat je doet. Klinkt goed, wederom een mooi voornemen voor 2017, ik hoop dat dit boek me daarmee kan helpen.

Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck
Zoals velen met mij ben ik fan van Griet op de Beeck. In Valencia las ik ‘Kom hier dat ik u kus’, een van de mooiste boeken ooit gelezen. Haar nieuwste roman, ‘Gij Nu’, heb ik nog niet gelezen, maar trekt me iets minder omdat het een verhalenbundel is. Haar eerste roman, ‘Vele hemels boven de zevende’ staat wél op mijn verlanglijstje. Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert Griet op de Beeck niet alleen intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd.

Letters – Marjet Slingerland
Op de Pabo heb ik ooit als extra vak Kalligrafie gevolgd, maar daar vervolgens nooit meer iets mee gedaan en ook nooit meer aan gedacht om er iets mee te doen. Totdat de laatste tijd handletteren weer helemaal hip is en er veel boeken verschijnen hierover. Het boek dat op mijn verlanglijstje staat is Letters van Marjet Slingerland, uitgegeven door Uitgeverij Snor, en dan weet je dat het wel (snor) goed zit. Stap voor stap vertelt Marjet je welke pen met welke inkt en met welke beweging je de meest waanzinnige dingen maakt. Een mooi voornemen voor 2017!