Moestuinkriebels!


Een grote hobby van me is (moes)tuinieren. Nu sinds ongeveer 2 jaar doe ik het actief en het is echt verslavend. Ieder jaar weer een nieuw moestuinplan maken, uitvoeren en kijken wat er lukt en wat niet. Geduld is het sleutelwoord, en dat vind ik eigenlijk wel lekker in deze tijd waarin alles maar snel lijkt te moeten gaan. Waar andere mensen aan yoga doen, of kleuren, is moestuinieren mijn mindfull-bezigheid. Ik neem jullie mee in mijn terugblik op het vorige moestuinseizoen en mijn plannen voor dit seizoen. Veel plezier!

Terugblik vorig jaar.
Vorig jaar woonde ik nog in Nijmegen en had ik een grote tuin. Dus aan ruimte geen gebrek. Ik had een aantal zaadjes gekocht en nog een aantal zaadjes over van het jaar daarvoor en ben gewoon begonnen, eigenlijk zonder heel goed plan en zonder keuzes te maken. Het opkweken van de plantjes deed ik op de vensterbank in mijn keuken, eerst in kleine potjes, daarna overzetten in grotere potten en uiteindelijk naar buiten. Dat ging goed. Er kwam volop zonlicht naar binnen in mijn keuken en de plantjes groeiden goed.

Vorig jaar was het eerste jaar dat ik bonen heb gekweekt en dit viel me niet tegen. De sperziebonen heb ik in een pot gekweekt, deze groeien de hoogte in. Leuke oogst, lekker van gegeten, door een curry heen. Ik had er te weinig om echt met z’n tweeën van te eten. De snijbonen hebben het ook goed gedaan, toen ik terugkwam van mijn vakantie waren het enorme joekels geworden. Ik heb ze uiteindelijk geoogst, maar niet gegeten omdat ik niet goed wist hoe ik ze moest bereiden. Dit is niet handig en deze zijn dus van mijn lijstje af voor komend seizoen.

Om nog even in de bonenhoek te blijven, een ander succes van vorig jaar was de doperwt. Ook de eerste keer, maar ze deden het heel goed en ik vond het vooral zo mooi om na het oogsten de erwtjes in de boon te zien. Zo leuk dat dit groeit uit één klein zaadje. Ook dit waren er te weinig voor een maaltijd, dus ik heb ze door de risotto gedaan.

Met deze twee groenten had ik iets meer moeite. Ik had twee courgetteplanten, maar jemig, wat worden die planten groot! Echt iets om rekening mee te houden bij je moestuinplan. Het leek heel voorspoedig te gaan, maar toen ik ze bijna kon gaan oogsten, waren ze totaal opgegeten door de slakken. Aan het einde van het seizoen heb ik er uiteindelijk nog twee kunnen oogsten en eten. Volgend jaar dus iets plaatsen tegen de slakken, bij de Dille en Kamille zag ik een slakkenval, dat is misschien iets om te proberen dit jaar. Dan de komkommer, vol verbazing heb ik gekeken naar mijn komkommer, die uitgroeide van een soort augurk tot een meloenachtig geval. Het kreeg in ieder geval nooit de vorm van een komkommer. Lekker was hij wel. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan met de komkommer, ik kijk er al naar uit!

Van de tomaat ben ik altijd fan en plant ik vaak wel meerdere plantjes. Zorg ervoor dat je ze goed ondersteund, ik gebruik altijd bamboetakken hiervoor en zorg ervoor dat je regelmatig de loze takken en bladeren eraf haalt. Op de eerste foto zie je de cherrytomaat in een pot in de nieuwe tuin van mijn vriend. Op de tweede foto staan ze in de tuin van mijn huis in Nijmegen, in de volle grond. Dit ging allebei goed. Ik heb veel kunnen oogsten en ze waren zó lekker. Veel voller van smaak dan wanneer je ze in de supermarkt koopt.

Is het seizoen voorbij en heb je nog groene tomaten? Dan heb ik een tip voor je! Ik zat vorig jaar namelijk met dit probleem en omdat je groene tomaten niet mag eten, ben ik op zoek gegaan naar wat je hiermee kunt doen en vond ik op de site van ‘De tuin op tafel’ de ultieme tip: oogst de tomaten groen, pak ze in in krantenpapier en leg ze op een warme, droge plek. Na 1,5 week pak je ze uit en zijn ze rood. Ik heb het geprobeerd en het werkt echt!

Naast de hierboven beschreven groenten heb ik ook aardbeien gekweekt in mijn aardbeientafel, gewone aardbeien en Pineberry’s (kruising tussen een ananas en een aardbei). Deze koop ik altijd al als een plantje. Ik heb er niet heel veel van kunnen eten, geen geslaagd aardbeienjaar voor mij. Verder heb ik een braam geplant, maar deze gaf nog geen vruchten in zijn eerste jaar. De watermeloen en rode peper waren mislukt.

Nieuw jaar, nieuwe kansen!
Inmiddels is het een nieuw jaar en kan het voorzaaien beginnen! Ik ga dit doen op een nieuwe plaats, omdat ik verhuisd ben. Dus het is spannend of alles weer zo goed gaat als vorig jaar. Het voorzaaien en opkweken doe ik op zolder, daar heb ik een speciale moestuintafel gemaakt met kweekbakken en er is een vensterbank aanwezig. De zon schijnt daar lekker naar binnen, er kan een raampje open. Dus dat lijkt me eigenlijk prima. Hieronder mijn ‘voorzaaischema’:
Februari: cherrytomaat – cayennepeper – aubergine – erwt
Maart: paprika – raapstelen – wortelen – bieslook – augurk
April: spinazie – bloemkool – broccoli – lage snijbonen – chinese boontjes – oost-indische kers
Mei: courgette

fullsizerender-102

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is heel erg veel, keuzes maken kan ik nog steeds niet zo goed, maar ik ben vooral benieuwd hoe het gaat hier in de nieuwe tuin, wat gaat wel werken, wat niet, zodat ik volgend jaar goede keuzes kan maken. Wanneer de plantjes binnen groot genoeg zijn, gaan ze naar buiten. Omdat de borders niet heel groot zijn, en we ook nog wat andere leuke planten en wildbloemen willen poten/zaaien, ga ik ook wat groenten plaatsen in emmers, teilen en potten. Ik ben ook benieuwd naar mijn biologische zaadjes, aangeschaft via https://www.bolster.nl/

Inspiratie
Vind je het leuk om mijn tuinervaringen dit jaar  te volgen? Dan kan! Op Instagram plaats ik als @Missmoestuin foto’s van alles rondom tuinieren. Andere leuke accounts om te volgen zijn @plantaardiger, @mijngroentetuintje @_floorkorte_ en @de_meisjes_van_de_moestuin.

Daarnaast zijn er veel leuke boeken over moestuinieren. Twee boeken staan nog op mijn verlanglijstje voor het komende seizoen:

Én er zijn heel veel leuke tijdschriften over tuinieren en zelfs speciaal over moestuinieren. Mijn favorieten zijn Home & Garden, TuinSeizoen en Buitenleven.

In het voorjaar krijgt deze blog een vervolg, dan geef ik jullie een kijkje in mijn moestuin op dat seizoen. Hopelijk staat deze dan helemaal in bloei!

Fijn weekend & tot volgende week! Liefs VANBETS

Volgende week –> Moois van … februari!

[contact-form][contact-field label=’Naam’ type=’name’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’/][contact-field label=’Reactie’ type=’textarea’/][/contact-form]