Moois van … september!

Het is weer de laatste vrijdag van de maand,
dus tijd voor: Moois van … september!

img_9990

1 – mooie bordjes
Soms ben je uitgekeken op iets dat je al jaren hebt en ben je toe aan iets nieuws. Dat had ik de afgelopen week met onze gebaksbordjes. Al jaren heb ik de gebaksbordjes van Blond Amsterdam in mijn kast staan, niets mis mee en nog in goede staat, maar ik ben er een beetje klaar mee. Nu zag ik deze gebaksbordjes van Engelpunt en ik vind ze zó leuk! Ze zijn gemaakt van bamboe en te koop per 6, met ieder een verschillende kleur. Ze zijn heel licht (dus ook ideaal om mee te nemen voor bijvoorbeeld een picknick), ze kunnen in de vaatwasser (belangrijk!) en zijn bestand tegen warme gerechten. De bordjes zijn te koop via de site van Engelpunt (http://engelpunt.com) en kosten €24,95.

2 – Nijntje
Via de Instagram pagina van Lisanne van de Klift kwam ik terecht op de site van just-dutch en zag ik deze geweldige handgemaakte Nijntje knuffels. Ze maakt niet alleen Nijntje, maar ook Nina en Boris. Het leuke is dat je de kleertjes uit kunt trekken en ook losse setjes kleding kunt kopen. Ik weet nog van vroeger dat ik juist het aankleden en omkleden van mijn poppen en Barbies het allerleukste vond. Heel leuk initiatief, mooi gemaakt en een superleuk cadeau voor de verjaardag van je zoon/dochter/neefje/nichtje of als pakje in de zak op 5 december. Niet voor niets is just-dutch in 2017 bekroond met de tweede prijs van de European Design Award voor best handmade & best toy 3-5 jaar.

3 – moestuinieren in de herfst en winter
Nu de laatste pepers en tomaatjes nog hard hun best doen om rood te worden, zijn de meeste planten uitgebloeid en is het tijd om mijn moestuin op te ruimen. Normaal gesproken ligt het dan even stil bij mij en begin ik vaak rond eind januari / begin februari weer met het voorzaaien op zolder, maar dit jaar besloot ik om eens wat wintergroenten te proberen. Ik ontdekte een superhandig doosje van Makkelijke Moestuin Zaden met de titel ‘kan tegen kou’, precies dus waar ik naar op zoek was. In dit doosje zitten zes verschillende soorten zaden, namelijk winterpostelein, veldsla, andijvie, spinazie, lente-ui en wintererwt. Zelf heb ik er nog boerenkool en prei bij gekocht. Ik ben heel benieuwd of dit experiment gaat slagen!

4 – paint by sticker
In de herfst en de winter heb ik altijd zin om lekker een beetje binnen te kneuteren. Lezen doe ik altijd het hele jaar door en ik heb soms ook eens zin in iets anders, dus via mijn zus ontdekte ik iets nieuws: Paint by sticker. Een beetje een vervolg op het kleuren van de laatste tijd en het schilderen op nummer van vroeger. Er zijn verschillende themaboeken te koop, waaronder Meesterwerken, Travel en Music icons. Ik koos voor het thema Vogels en de eerste plaat is af. Het is heel simpel, je plakt het juiste stickertje op het vakje. Soms is het best priegelen en je moet precies werken, maar het is net als met al die andere boeken, het is vooral lekker mindfull en dat is heel fijn na een dag hard werken.

5 – herfst in huis
Ik vind de herfst altijd een leuk seizoen (alleen als de regen achterwege blijft trouwens) en om weer helemaal in die herfststemming te komen haal ik bloemen in huis. Juist in de herfst zijn er ook mooie takken te koop en het grote voordeel vind ik dat die wat langer blijven staan dan de gemiddelde bloem. Een mooi voorbeeld van zo’n herfsttak vind ik de rozenbottel. Wij hebben nu 1 grote tak in onze flesvaas staan en hij is echt prachtig. Juist als de besjes een beetje indrogen en die mooie roestbruine kleur krijgen vind ik ‘m op z’n mooist, op en top herfst.

6 – lekker breien
Een beetje in het verlengde van het kneuterige van nummer 4 van deze blog, past ook breien voor mij bij de herfst en de winter. Of het nu komt door mijn oma die vroeger áltijd aan het breien en borduren was, of mijn moeder die ’s avonds ook altijd een handwerkje tevoorschijn toverde, ik word altijd blij van handwerk. Éen probleem, ik kan het niet zo goed. Inmiddels heb ik één soort steek leren breien en daarmee maak ik ieder jaar een sjaal voor mezelf. Het leukste vind ik het uitzoeken van de wol, ik ben nu gegaan voor een wat dunnere wol dan normaal, maar wel een hele fijne denk ik, namelijk de cashmere blend van Katia, in een mooie diep bordeauxrode kleur. Ook wil ik deze herfst en winter eens (geïnspireerd door Nijntje van Just-dutch) proberen om te gaan haken.

7 – Labradoodle Bojan
Aaah, dit is toch wel het állermooiste van de maand september, namelijk de nieuwe pup van mijn zus, Labradoodle Bojan. Vroeger hebben wij thuis altijd honden gehad, dus ik ben er echt mee opgegroeid, en nu heeft mijn zus, na maanden op een wachtlijst te hebben gestaan, haar eigen pup in huis. Ik ben natuurlijk al even op bezoek geweest en heb uitgebreid met hem geknuffeld, het is echt zo’n scheetje! Met zijn ondeugende blik en enthousiaste karakter pakt hij iedereen in. Laatst bleek uit onderzoek dat huisdieren heel goed zijn voor je gezondheid. Het aaien of knuffelen van je hond, kat of konijn werkt stress-, cholesterol- en bloeddrukverlagend. Tijdens het aaien van zachte dieren komt het hormoon oxytocine vrij en dit hormoon heeft een rustgevend en bindend effect, zowel bij het baasje als het dier zelf. Ik ga dus snel weer langs om met Bojan te knuffelen!

8 – Honkvast
Van dezelfde schrijver als het mooie boek Eeuwelingen is er nu een nieuwe boek: Honkvast. Steffie van den Oord zocht voor dit boek vijftien plaatsgebonden ouderen op en vertelt hun verhaal. Ze zijn door de jaren heen bijna vergroeid geraakt met het huis waarin ze geboren en getogen zijn. De dood is dichtbij maar ze zijn springlevend, en wat er ook gebeurt: ze zullen nooit vertrekken. Mooi boek om cadeau te doen aan je vader/moeder of je opa/oma en hoe dan ook mooi om zelf te lezen.

Dit waren mijn acht favorieten van de maand september. Óp naar oktober!
Fijn weekend allemaal! Liefs VANBETS.