Stedentrip Valencia

Valencia stond al een tijd op mijn ‘stedentrip verlanglijstje’ en twee weken terug ben ik er geweest. Wat een fijne stad om te verblijven! Mooie stad, goede sfeer, heerlijk eten, lekker weer… alle ingredienten voor een leuke stedentrip.

01) Parque Jardin del Turia kun je niet missen wanneer je in Valencia bent. Dit 9 km lange park was vroeger een rivier en je kunt er heerlijk fietsen, wandelen, hardlopen en luieren. Na een overstroming is besloten om de rivier droog te leggen, even was er sprake van dat er een snelweg zou worden aangelegd, maar gelukkig is er gekozen voor dit prachtige park.

02) Op de eerste avond kwamen we op goed geluk terecht bij Bar Almudin, een knus restaurant waar ze heerlijke sangria schonken. Wij kozen voor een tapasmenu voor 2 personen met vis, gegrilde groente en een toast met geitenkaas. Zeker een aanrader!

03) Op de stadspoort Torres de Serranos krijg je een prachtig uitzicht over de stad Valencia, met aan de ene kant het Turiapark en aan de andere kant de historische wijk El Carmen

04) Wanneer je in Valencia bent, móet je een aantal dingen proeven. Ga als drankje zeker voor de sangria (ook de versie met prosecco is aan te raden) en de agua de Valencia, een cocktail die gemaakt wordt op basis van cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. Qua eten ontkom je niet aan tapas, zowel ’s avonds als tijdens de lunch. Maar proef ook zeker de paella, goddelijk!

05) Huur een fiets! Op de tweede dag hebben wij een fiets gehuurd en zijn we via het park naar het Ciudad de las Artes y las Ciencias (stad van Kunst en Wetenschappen) gefietst. Dit zijn vier verschillende, zeer moderne complexen, bijna allemaal ontworpen door Calatrava. Je komt hier in een heel andere wereld. Fiets daarna door naar het strand en geniet aan de boulevard van een heerlijke paella.

06) In de wijk El Cramen, op bijna iedere muur, zie je street art. Mooie graffiti kunstwerken. Pas je tempo aan aan de Spanjaarden, loop lekker langzaam en kijk goed om je heen.

07) Bezoek de twee markten in Valencia. Mercado Central is een grote overdekte markt uit 1912 met meer dan 400 marktstalletjes. Ook zonder iets te kopen is het een mooi gezicht om te zien hoe de mensen hun spullen aan de man brengen. Naast de Mercado Central is ook de vroegere markt Mercado Cólon de moeite waard, hier kun je genieten van een lekker drankje op een van de terrasjes.

08) Café Lisboa is een heerlijke plek om neer te strijken voor een hapje en drankje. Onder de olijfboom zit je lekker in de schaduw en kun je mensen kijken die het pleintje oversteken.

09) Voor en cultureel uitstapje ga je naar IVAM, het museum voor moderne kunst. Naast de vaste collectie zijn de tijdelijke exposities altijd interessant.