Weekendje Maastricht

Maastricht blijft één van de mooiste steden van Nederland, en ideaal voor een weekendje weg. Dat hebben we gedaan!
In mijn blog van deze week een verslag van ons weekendje met leuke tips en hotspots!

06

Dag 1.
Voordat we richting ons hotel gingen om in te checken, kwamen we langs café de Poshoorn in Wyck, en gingen we naar binnen voor een lekkere koffie en natuurlijk een stuk Limburgse abrikozenvlaai. Heerlijk. Dit typische Maastrichtse café is echt een aanrader en ontvangt dagelijks een gezellige mix van echte Wyckenaren, ondernemers en zakenlui uit de omliggende kantoorpanden. En dus toeristen zoals wij.

Na onze koffie was onze kamer in Hotel Beaumont gelukkig al klaar en konden we onze spullen droppen. Mooie kamer, mét bad en gratis gebruik van de minibar. Al snel daarna zijn we op pad gegaan; zonder plan, gewoon lekker struinen door de stad en ons laten verrassen door wat we allemaal zouden tegenkomen. Éen van die leuke winkeltjes was Villa Trépetie – interieur et décoration. De naam klonk al lekker Frans en binnen was het een walhalla aan leuke accessoires, veel brocante, maar ze verkochten ook merken zoals Zusss.

02

 

Verderop in de straat kwamen we een galerie annex kunstuitleen tegen en we besloten naar binnen te gaan. In Maastricht vind je trouwens op iedere hoek van de straat een galerie, erg leuk om naar binnen te gaan als je van kunst houdt en inspiratie op wil doen. Zo ook daar, we lieten ons informeren door de medewerkster en ze vertelde hoe het in zijn werk ging. We bekeken de werken en een nieuw plan werd geboren: we gaan sparen voor kunst. Onze muren zijn nu nog erg kaal, hoe leuk als daar straks een paar mooie werken hangen. Helemaal enthousiast en geïnspireerd liepen we weer naar buiten, binnenkort samen maar eens wat galerieën hier in Eindhoven bezoeken.

04

Na deze shops kwamen we vanzelf terecht bij de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland, de Helpoort. Deze is gebouwd in 1229. In de buurt van deze Helpoort zagen we een middeleeuwse stadsmuur, deze hebben we beklommen en dit gaf ons een mooi uitzicht over onder andere het Stadspark, waar het bij mooi weer goed toeven is. Daar was het nu te koud voor, er werden voornamelijk honden uitgelaten. We wandelden over de stadsmuur en kwamen uit op de Graanmarkt, ook een erg mooi stukje van Maastricht.

07

Op deze Graanmarkt is onder andere de Bloombar te vinden. Ik had er al over gelezen in onze Time to momo Maastricht en wilde hier zeker even een kijkje nemen. Binnen loop je op grind en vind je er een walhalla aan bloemen. Nu was het al een beetje toegespitst op de kerst en zag ik erg leuke ‘kerstbalvaasjes’, vaasjes die je kon klemmen in de kerstboom, vullen met water en er een klein bloemetje in doen. Erg leuk, ook voor bijvoorbeeld in een mooie tak.

In een zijstraatje (de Minckelersstraat) zagen we Festen – Deens voor ‘het feest’, en het was een feest. Een winkel vol eigenlijk alles wat ik mooi vind, met name accessoires en designspullen van Scandinavische merken. Hier kun je voor van alles terecht, van wonen en verlichting, tot schrijfwaren, babyspullen, dameskleding, tassen, sieraden en chocolade. Aan de overkant zit nog een filiaal, iets kleiner maar zeker ook de moeite waard.

12

Na Festen waren we wel toe aan een lunch. Via een tip van een vriend van mijn vriend, die in Maastricht opgegroeid is, kwamen we terecht bij café Tribunal. Een lekkere gezellige bruine kroeg, waar een bijzondere mix van Maastrichtenaren, gasten van de rechtbank, studenten van de naastgelegen toneelacademie en het conservatorium, en wij, toeristen, komen. Het was gezellig druk en we hadden een mooi plekje, naast een type eeuwige student die met zijn moeder aan het lunchen was. Zo leuk om mensen te kijken, niet alleen in de zomer op een terras, maar zeker ook in de herfst/winter in een gezellig café. Ik ging voor een broodje met garnalenkroketten, vriend voor een broodje modder (gehakt, ui en whiskeysaus) met een tomatensoep. Erg lekker gegegeten én gezeten bij café Tribunal.

13

Het was inmiddels al behoorlijk laat, we hadden veel gelopen en zin om even te chillen, dus we zijn teruggegaan naar het hotel. Ook om ons klaar te maken voor de avond. Het plan was om te gaan eten bij Café Sjiek, waar typische Maastrichtse gerechten zoals ‘zoervleis met dikke friete, appelmoos en mayonaise’ op het menu staan. We wisten dat je daar niet kon reserveren en die gok hebben we genomen. Helaas was het erg druk en was er een wachttijd van 1,5 uur. Dat vonden we te lang, maar vervolgens kregen we iedere keer ‘nee, sorry, we zitten vol’ te horen bij ieder restaurant waar we naar binnen gingen. Dus een tip: reserveer! Gelukkig maakte het prachtig versierde Onze Lieve Vrouweplein een hoop goed.

17

Uiteindelijk kwamen we terecht in Wyck, lekker dicht bij ons hotel, bij ’t Wycker Cabinet, waar er precies nog 1 tafel beschikbaar was. En we hebben echt heerlijk gegeten, met een goede fles rode wijn erbij kwamen wij de avond prima door! Op het menu stond vooraf een gedeelde plank met allerlei lekkere hapjes, als hoofdgerecht hadden we allebei een hertenbiefstukje met spruitjes en aardappels en tot slot een limoncello en een arancello (limoncello maar dan met sinaasappel in plaats van citroen), leuk om eens iets anders te proberen, maar niets gaat boven een goede limoncello.

Het voordeel van dit restaurant was dat we zo ons bed in rolden, waar we heerlijk geslapen hebben. Geen afwas, geen wekker, geen afleiding van wat dan ook, niets moeten… gewoon lekker samen genieten. Dit gaan we vaker doen.

01

Dag 2.
Na allebei heel goed geslapen te hebben, was het tijd voor dag 2. Gisteren kwamen we onderweg al langs een leuk tentje om te ontbijten; De Bisschopsmolen. Gelukkig was daar nog een tafeltje vrij en we hebben genoten van een heerlijk boerenontbijtje, met vers speltbrood uit eigen bakkerij, allerlei beleg, waaronder ook bijvoorbeeld een zelfgemaakte appelperenstroop, thee en ook verse appelsap. De Bisschopsmolen bestaat eigenlijk uit 3 gedeeltes; de bakkerij, het café (de gelagkamer) en het gedeelte waar de molen staat en die sinds 2004 weer in gebruik is voor het malen van oergraan spelt. Je kunt hier ook een workshop reserveren waarin je zelf je eigen speltvlaai bakt (vanaf 6 personen). Heel leuk bijvoorbeeld wanneer je met vriendinnen een weekend in Maastricht bent.

22

We hadden nog wat tijd over voordat we werden verwacht bij de wijnproeverij. We besloten om naar de museumwinkel in het Bonnefantenmuseum te gaan in de wijk Céramique. Een vrij grote shop met mooie kaarten, bijzondere (kunst)boeken, tassen, servies en originele gadgets.

Om 14:00u begon onze wijnproeverij bij Thiessen Wijnkoopers. We werden ontvangen door meneer Mourmans, de eigenaar (en voormalig eigenaar van Mora) en werden begeleid naar de Oranjerie. Daar werden we welkom geheten en begon de rondleiding. We daalden af naar de wijnkelders en kwamen te weten dat in 1717 koopman Guillaume Thyssen de wijnhandel begon in een statig huis aan de Grote Gracht in Maastricht. De laatste telg van de familie Thiessen, Joseph, overleed in 1907. Uiteindelijk is Thiessen Wijnkoopers in 2003 overgenomen door Marcel Mourmans. Een prachtig pand, met indrukwekkende wijnkelders, waar ook feestjes gegeven worden, en een tuin met wijnstokken en grote tafels. Weer terug in de Oranjerie begon de proeverij, waarbij we 2 witte en 3 rode wijntjes mochten proeven, met uitleg over de smaak en het wijngebied, en met lekker brood en kaas erbij. Echt heerlijk en leuk om een keer rustig wijn te proeven en het verschil te ervaren. Uiteraard konden we na afloop de geproefde wijntjes aanschaffen in de shop. Echt een aanrader als je van wijntjes houdt. Bekijk ook de website voor wijninspiratie passend bij het seizoen.

En met de wijnproeverij sloten wij ons weekendje Maastricht af. Wat een mooie stad, gezellig én bourgondisch. We hebben genoten!