Weekendje weg: Amsterdam

Voor mijn verjaardag dit jaar kreeg ik van mijn vriend een weekendje samen weg naar Amsterdam. Wij vinden het altijd heel leuk om er samen tussenuit te gaan en even niets te moeten. We verbleven in het supermooie Hyatt Regency Hotel, in de Plantagebuurt. Verder hadden we van te voren weinig plannen gemaakt en gingen we precies doen waar we op dat moment zin in hadden. In mijn blog van deze week neem ik je mee tijdens ons weekendje weg.

ONS VERBLIJF
Zoals hierboven al genoemd verbleven we in het mooie en groene Hyatt Regency Hotel in de Plantagebuurt in Amsterdam. Het hotel is pas sinds kort open en was voorheen een ziekenhuis. Maar wat een mooi hotel! Alles tot in de puntjes verzorgd, helemaal in botanische stijl en we hadden een mooie kamer op de bovenste etage.

DAG 1
We besloten de eerste dag lekker in de buurt van ons hotel te blijven en te gaan wandelen door Oost & de Pijp. Ook omdat het op zaterdag superdruk is in het echte centrum zelf en dat wilden we graag een beetje vermijden. Én ik was benieuwd hoe lang ik het ging volhouden omdat mijn buik inmiddels toch aardig gegroeid is. We besloten al vrij snel om een lekkere koffie met muffin te gaan drinken/eten bij de Coffee Compagnie op de hoek van de straat.

Vervolgens zijn we langs Artis gelopen, langs de Hortus Botanicus en door verschillende parken. Echt een mooi buurtje en heel rustig zo op een zaterdagochtend. Wanneer ik ergens ben pik ik ook graag een park mee, met mooi weer al helemaal, maar ook nu liepen we door het mooie Oosterpark en heb je even helemaal niet het gevoel dat je in een drukke, toeristische stad bent. Na de wandeling was het tijd voor de lunch. We besloten om terug te gaan naar Artis en daar te gaan lunchen bij de Plantage. Omdat er een straat afgesloten was, mochten we een klein stukje door Artis heen.

De plantage vond ik een heerlijke plek om te zitten. Er was nog een tafeltje voor twee vrij in de serre, waar we uitzicht hadden op de ooievaars en lepelaars van Artis. Ik ging voor een ravioli gevuld met ragout van wildzwijn met cavolo nero, salieboter, Parmezaan en zwarte peper. Mijn vriend koos geroosterd zuurdesembrood met warm Amsterdams pekelvlees met gemarineerde zuurkool, mosterd en Amsterdams zuur. Heel lekker geluncht!

Na de lunch zijn we richting de Pijp gelopen, waar het wat drukker was dan in Oost. Ooit was de Pijp een ware volksbuurt, maar inmiddels is het ook hier behoorlijk verhipt. We hebben een rondje gelopen over de Albert Cuypmarkt, waar altijd wel iets te beleven is. Echt een gezellig stukje Amsterdam. Vervolgens begon ik toch aardig moe te worden en besloten we om weer terug te gaan naar ons hotel, maar niet voordat we nog even iets hadden gedronken in De Biertuin in de Linnaeusstraat. Echt een aanrader als je van een lekker biertje houdt, ze schenken er biertjes van de nabijgelegen eigen brouwerij ’t IJ.

Eenmaal terug in de hotelkamer bedachten we een plan voor de avond. We besloten om Indisch te gaan eten bij Eetcafé Kadijk, gelukkig was het dichtbij, want het was inmiddels behoorlijk gaan regenen. We hadden een leuk plekje aan een hoge bar bij het raam. We hadden geluk, want net na ons was er geen tafeltje meer vrij. We gingen beiden voor een Indisch bordje (mini rijsttafel) en hebben echt zitten smullen.

Na het Indisch bordje besloten we spontaan om nog naar de film te gaan. Er draaide om 21:30u een film die we graag nog wilden zien: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. We kwamen terecht in een superleuk ouderwets filmhuis op de hoek bij ons hotel, Kriterion. En wát een goede film zeg, helemaal terecht dat deze film al verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. Echt een grote aanrader!

DAG 2
Na goed geslapen te hebben waren we natuurlijk érg benieuwd naar het ontbijt dat we bij het hotel geboekt hadden. Het overtrof onze verwachtingen, het was zó ontzettend lekker en er was zoveel keuze. Heerlijke sapjes, allerlei zoetige hapjes, lekker vers brood, heerlijke ham en verse kaas die je zelf moest afsnijden. Álles was even lekker en we zijn ook wel een aantal keer weer een nieuw bordje gaan halen.

Na dit ontbijt zijn we rond 12:00u uitgecheckt en besloten we om rond te gaan wandelen in de Jordaan en de Negen Straatjes. Een beetje slenteren was ons gisteren wel heel goed bevallen en we besloten dus om dit weer te gaan doen, maar nu in een ander buurtje. Deze wandeling liet ons een stuk Amsterdam zien vol historische winkel- en grachtenpanden. Wat ik zelf heel mooi vond en misschien zelfs wel het mooiste stukje van Amsterdam was het Prinseneiland. Wanneer je bij de Haarlemmer Houttuinen het spoor onderdoor gaat en vervolgens de eerste brug links, loop je het Prinseneiland op. Een heel mooi historisch gebied met scheepswerven en pakhuizen die werden gebruikt door de West-Indische Compagnie. Er werd haring, graan, tabak, wijn, zout, ansjovis, kattenhuid, pek en teer opgeslagen. Vanaf de eerste helft van de 20e eeuw raakte de buurt in het slop en tot na de Tweede Wereldoorlog woonde bijna niemand meer op het Prinseneiland, tot kunstenaars het herontdekten.

Vanaf het Prinseneiland liepen we zo de Jordaan in en hebben we in een echte gezellige bruine kroeg lekker een broodje kroket geluncht. Dat paste helemaal in de sfeer van die buurt en we hadden er zin in. Tot slot van onze stedentrip liepen we door de Negen Straatjes en sloten we het weekend in stijl af met een lekker kopje koffie bij Coffee & Such.

Wij hebben weer erg genoten van Amsterdam én vooral van een weekendje samen op pad. Fijn ook om zonder plan op pad te gaan en gewoon maar te zien waar we zin in hebben en wat we gaan doen.
Bedankt voor het lezen van mijn blog en tot volgende week!

Liefs VANBETS