Winterlezen

Zoals ieder seizoen selecteer ik voor jullie een aantal boeken die op dat moment op mijn verlanglijstje staan. Ook voor deze winter heb ik negen boeken uitgekozen waar je hieronder alles over kunt lezen. De winter is toch misschien wel (samen met de zomer) mijn favoriete seizoen om boeken te lezen. Lekker lang in bed blijven liggen als het buiten koud is, even een kop thee halen en dan je boek erbij pakken. Zeker nu er straks vanaf eind april een klein meisje is die de nodige tijd en aandacht gaat vragen, geniet ik er nu nog extra van!

01 | De moord op Commendatore – Haruki Murakami
Sinds ik laatst de Japan special van Volkskrant magazine heb gelezen, en Aaf Brandt Corstius zeer enthousiast was over alle boeken van Murakami, is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Het kan twee kanten op: of ik vind het geweldig en wil alles van hem lezen, of ik vind het vaag en helemaal niks. Dit boek gaat over een zesendertigjarige pas gescheiden portretschilder die gaat wonen in een oud atelier ten zuidwesten van Tokio. Hij hoopt hier tot rust te komen, maar het zal anders gaan. Een mysterieus schilderij op de zolder van zijn verblijf lijkt tot leven te komen. Een meisje verdwijnt, de hoofdpersoon gaat haar zoeken en wordt met zijn diepste angsten geconfronteerd. Moord op Commendatore deel 2 verschijnt binnenkort.

02 | Wie het mooist valt – Sara Novic
Deze roman kreeg erg goede recensies en staat daarom op mijn lijstje. Het wordt een van de mooiste romans over de Joegoslavische Burgeroorlog genoemd. Zagreb 1991. Ana Juric is tien jaar en leidt een zorgeloos bestaan, totdat de oorlog uitbreekt. Ana’s gevoel van veiligheid brokkelt langzaam af. Wanneer Ana er plotseling alleen voor komt te staan, moet ze haar weg zien te vinden in een gevaarlijke wereld.
New York, 2001. Ana studeert en woont in Manhattan. Ze heeft geprobeerd het verleden achter zich te laten, maar ze kan niet aan haar oorlogsherinneringen ontsnappen. Herinneringen die ze zelfs voor haar geliefden verzwijgt. Ze besluit na tien jaar terug te keren naar Kroatië, in de hoop vrede te sluiten met de plek die ze ooit thuis noemde.

03 | The happiest kids in the world – Rina Mae Acosta & Michele Hutchison
Nu ik zelf in verwachting ben, bezoek ik ook steeds vaker de pedagogiek en opvoedkunde hoek in mijn favoriete boekenwinkel. Daar kwam ik dit boek tegen: De gelukkigste kinderen van de wereld. Onlangs werd het weer door Unicef vastgesteld, Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst. Blijkbaar doen we iets heel erg goed, maar wat? Wanneer je door de ogen van een buitenlander kijkt, leer je misschien wel het meest over je eigen cultuur. Dat is precies wat Michele Hutchinson en Rina Mae Acosta doen in dit boek. Ze zijn beiden met Nederlanders getrouwd, ze wonen hier en voeden hier hun kinderen op. Met een scherpe blik en veel humor observeren ze de Nederlandse praktijken, in de hoop het geheim te ontrafelen. Ik ben er in ieder geval erg nieuwsgierig naar geworden!

04 | Ik ben Eleanor Oliphant – Gail Honeyman
Ik las de recensie van dit boek in een tijdschrift en ik werd er meteen door gegrepen. Dit is zo’n boek dat je in één ruk uitleest. Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle: ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd en koopt elk weekend twee flessen wodka. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn. Op een dag helpt ze een oudere man die gevallen is en verandert haar leven onverwachts. Ze zal voor het eerst de confrontatie met haar eigen angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, ze heeft geen idee hoe ze moet leven.

05 | Best in travel 2018 – Lonely Planet
Ik hou van reisboeken en tijdschriften. Lekker wat inspiratie opdoen, mooie foto’s bekijken, zelf een lijstje maken met bestemmingen waar ik ooit nog heen zou willen. De afgelopen jaren heb ik al veel mooie landen en steden gezien, vaak meerdere citytrips (in binnen- en buitenland) per jaar en in de zomer een langere tijd weg. In 2018 (en de jaren erna) zal dat er anders uit gaan zien. Dan nog vind ik het heerlijk om te fantaseren over mooie bestemmingen, en dat kan prima met dit mooie boek van Lonely Planet.

06 | De geboorte van een dromenwever – Ngugi Wa Thiong’O
Tijdens het struinen door mijn favoriete boekenwinkel in Eindhoven kwam ik dit boek tegen. Ik vond de kaft ontzettend mooi vormgegeven en het was voor mij een nog onbekend boek. Het was wel meteen een boek dat ik mee naar huis had willen nemen. Een ontroerend en bijzonder relaas van het creatief ontwaken van een jonge schrijver: de Keniaanse Ngugi wa Thiong’O. In dit boek vertelt hij over zijn studententijd op de campus van de Makarere Universiteit in Kampala, Oeganda, begin jaren zestig. Hij wordt achtervolgd door de gewelddadige periode in zijn geboorteland Kenia en verloor veel vrienden en familie. Dit onroerende en meeslepende verhaal beschrijft de geboorte van een van de belangrijkste levende schrijvers en het einde van een van de meest gewelddadige periodes in de recente wereldgeschiedenis.

07 | Manhattan Beach – Jennifer Egan
Wanneer het boekenpanel aanschuift bij DWDD zit ik klaar met mijn boekenlijstje in de aanslag. Manhattan Beach is de langverwachte nieuwe roman van Pullitzer Prize winnares Jennifer Egan. En ze stelt niet teleur. Het verhaal speelt zich af in New York 1940. Op de marinebasis in Brooklyn wemelt het tijdens de oorlog van de vrouwelijke arbeiders met banen die voorheen niet voor hen waren weggelegd. Eén van deze vrouwen is Anna Kerrigan, die na een zware duikopleiding de eerste vrouwelijke marineduikster wordt. Anna is de dochter van een ondergrondse koerier die zijn gezin onverwachts in de steek liet. Anna is vastbesloten het mysterie rond de verdwijning van haar vader op te lossen, ook al betekent dit dat ze zal moeten infiltreren in de maffiawereld van New York.

08 | Ikigai – Francesc Miralles & Héctor Garcia
Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Na Hygge, het boek dat ik vorig jaar met mijn verjaardag kreeg, hoorde ik een tijdje terug over Ikigai. Ik kreeg er een beetje hetzelfde gevoel bij. Japan staat sowieso hoog op mijn reisverlanglijstje en ik ben altijd op een bepaalde manier geïntrigeerd door dat land. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen de meeste gezonde en actieve honderdjarigen ter wereld. De auteurs van dit boek vertrokken naar Okinawa en interviewden honderden inwoners om te ontdekken wat volgens hen hét geheim is voor een optimistisch en gezond leven.

09 | Poubelle – Pieter Waterdrinker
In mijn blogs over boekentips is ook altijd minimaal één tip van boekenvriend J. te vinden. Zo ook in deze editie, ik heb ‘m tot het laatst bewaard. Het gaat om het boek Poubelle van Pieter Waterdrinker. Boekenvriend J. gaf het afgelopen november cadeau aan mijn vriend en het boek staat dus bij ons in de kast. Poubelle gaat over de 35-jarige Wessel Stols, die zijn reclamebusiness verkoopt om zich te wijden aan zijn oude ambitie: het schrijverschap. Zijn vrouw Friedl hoopt ondertussen maar op één ding: een kind. Ze vertrekken naar Frankrijk waar het allemaal moet gebeuren, maar het schrijven lukt niet. Om inspiratie op te doen vertrekt hij naar Rusland, waar hij veel geld verliest en verzeild raakt in een zeer schimmige handel in Sovjetkunst. Twaalf jaar later is Wessel Stols Europarlementatrier en reist hij af naar Oekraine, waar de geesten van zijn Russische avonturen weer tot leven komen, terwijl zijn altijd nog kinderloze huwelijk voortsuddert.
Inmiddels is ook het boek Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker verschenen, maar volgens J. is Poubelle mooier.

Dit waren weer mijn negen boekentips voor deze winter. Ik hoop dat jullie wat inspiratie op hebben gedaan. Fijn weekend & tot volgende week!
Liefs VANBETS