Zomerlezen!

Zoals ieder seizoen deel ik mijn boekentips met jullie. Een aantal van deze boeken heb ik al in huis en een aantal staan nog op mijn lijstje. In deze editie staan ook twee kinderboeken, de favorieten van onze dochter. Veel plezier met het lezen van mijn boekenblog van de zomer: zomerlezen!

01 – Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haenim Sunim
Zo af en toe wissel ik het lezen van literatuur af met een heel ander boek. Dat kan een boek zijn over opvoeding, over reizen of over een bepaalde manier van leven, zoals Hygge. Deze zomer viel mijn oog op de Koreaanse megabestseller: ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’. Het gaat over het vinden van rust in een drukke wereld. Het boek is geschreven door de Koreaanse boeddhistische monnik Sunim en hij beschrijft verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. De prachtige kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Ik heb het boek al in huis en ben er erg benieuwd naar. Snel lezen dus!

02 – De spin die het te druk had – Eric Carle
Rupsje Nooitgenoeg is het bekendste boek van deze schrijver, Eric Carle. Maar misschien vind ik ‘De spin die het te druk had’ nog wel leuker. We kregen dit boek als kraamcadeautje en ik ben het meteen gaan voorlezen aan onze dochter Doris. Nu ze ruim 3 maanden is zal ze er nog niet veel van meekrijgen, maar toch kijkt ze geboeid naar alle plaatjes en lacht ze wanneer ik de dierengeluiden nadoe die veel in het boek voorkomen. Een aanrader om voor te lezen aan je kind, en heel leuk om cadeau te doen. Aanbevolen leeftijd is 3 tot 6 jaar, maar eerder kan natuurlijk ook!

03- De buitenjongen – Paolo Cognetti
DWDD Boek van de Maand september 2017 ‘De Acht Bergen’ was natuurlijk een grote hit, en hoewel ik dit boek cadeau heb gedaan aan zowel een vriendin als mijn vader, heb ik ‘m zelf nog niet gelezen. Ga ik snel doen, want ze waren er allebei heel enthousiast over. Inmiddels ligt er alweer een nieuw boek van Paolo Cognetti in de winkel, ‘De Buitenjongen’. De hoofdpersoon van dit boek is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd. Hij besluit om een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden te leven op een manier waar hij altijd van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt…

04 – Lonely Planet’s ultieme reisplanner
Ik ben gek op reisboeken en reistijdschriften, lekker wegdromen bij mooie bestemmingen, verlanglijstjes maken, mooie foto’s bekijken. Heerlijk! Daarom moest er ook een reisboek in deze boekenblog en het is ‘Lonely Planet’s ultieme reisplanner’ geworden. In dit boek ontdek je tientallen bestemmingen die worden aanbevolen omdat ze tijdens een bepaalde maand het best bezocht kunnen worden. Denk aan tangolessen in Buenos Aires, wandelingen tussen de bloeiende kersenbomen in Japan, shoppen in Parijs en genieten van la dolce vita aan de Amalfitaanse kust.

05 – Less is luxe, luchtig en aandachtig leven – Lou Niestadt
Tijdens mijn zwangerschapsverlof las ik ‘Groots en meeslepend leven’ van Lou Niestadt. Dit boek stond al een hele tijd in mijn boekenkast en nadat ik alles al had gelezen wat nog te lezen viel, pakte ik dit boek erbij. In een dag was hij uit en had ik al spullen besteld voor het maken van een eigen art journal. Haar tweede boek, ‘Less is luxe’ heb ik een tijdje gelezen besteld en is het nieuwe art journal van Lou Niestadt over de ontdekkingstocht naar een simpeler leven. Waar genoeg genoeg is en minder meer. Je leert om stil te staan bij wat je werkelijk wilt en wat je werkelijk nodig hebt. Wanneer je de overvloed aan spullen en activiteiten terugbrengt naar de essentie ontstaat er een overvloed aan tijd, ruimte, verwondering, creativiteit en levenslust: Less is luxe! Ik kan me heel erg vinden in haar manier van leven en ze heeft het op een leuke manier weergegeven in haar art journal, inspirerend!

06 – Baby ziet … kijkboek met een spiegeltje – Oogappel
Hoe jong onze dochter ook is, ik kan nu al zeggen dat ze op dit moment een favoriet boekje heeft. Het is het boek ‘Baby ziet…’ Het principe is heel eenvoudig: simpele patronen in zwart-wit, hier en daar aangevuld met een felle contrasterende kleur. Het zijn tekeningen die de hersenen en de visuele waarneming stimuleren, Doris kan hier een hele tijd gefascineerd naar kijken en lacht zelfs naar haar twee favoriete pagina’s. Zeker een aanrader voor een kraamcadeau, en ook om jezelf cadeau te doen. Dit is toch veel gezelliger dan bijvoorbeeld baby tv aan te zetten.

07 – Wees onzichtbaar – Murat Isik
Boekentip van mijn zus: ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik. Ik ken hem van zijn columns in de Volkskrant, zijn boek heb ik nog niet gelezen maar staat wel hoog op mijn verlanglijstje. Wees onzichtbaar is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige ontwikkeling van volwassenheid van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Isiks eigen jeugd. Daarnaast is het een schitterende ode aan de Bijlmer. Ik ben heel erg benieuwd naar dit boek, ook omdat het lovende recensies heeft gekregen van o.a. de Volkskrant, De Standaard en Het Parool.

08 – Food en route, alles voor een droompicknick – uitgeverij Snor
Laatst liep ik hier echt een beetje tegenaan, we hadden een picknick met vrienden in het park en we wilden wat hapjes meenemen.. Maar wat neem je dan mee? Liefst een beetje gezond, niet te moeilijk om te maken en het moet makkelijk te vervoeren zijn. En dan het liefst ook nog een beetje origineel en lekker natuurlijk. Mijn oog viel daarna op dit boek van uitgeverij Snor (van die uitgeverij ben ik sowieso fan, ál hun boeken zijn zo leuk), ‘Food en route, alles voor een droompicknick. In dit boek staan superlekkere recepten en handige meeneemtips van Charlotte Fielmich en is een ideaal cadeau voor alle mensen waar je het liefst mee gaat picknicken.

09 – Waar is Bernadette? – Maria Semple
Het laatste boek van deze boekenblog heb ik gekozen uit nieuwsgierigheid, namelijk ‘Waar is Bernadette’ van Maria Semple. Ik kwam dit boek op het spoor via Hoofdstuk 12, een Instagramaccount dat ik volg. Chantal, de oprichtster van Hoofdstuk 12, beschreef op haar site waarom ze dit boek niet uit heeft gelezen, terwijl het een populaire roman is waar bijna nog nooit iemand iets negatiefs over heeft gezegd. Als ik de beschrijving van het boek lees lijkt het me best een lekker wegleesboek, dus voor die €8 die het boek kost ben ik best bereid om het te proberen. Het boek gaat over Bernadette Fox, een beroemde architecte met ambitieuze projecten, maar na de geboorte van haar dochter Bee is alles anders geworden. Ze is gek op Bee, maar ze wordt gek van de sociale controle van de schoolpleinmoeders. Ook de relatie met haar man is niet meer wat het geweest is. Bernadette zegt: stop. En verdwijnt… Haar dochter Bee zet alles op alles om haar moeder weer terug te vinden.

Dit waren mijn negen boekentips voor deze zomer. Veel leesplezier en ik ga weer leuke boekentips verzamelen voor de herfsteditie van over een paar maanden! Fijn weekend en tot volgende week, dan geef ik jullie een tour door de babykamer!

Liefs VANBETS