Zomerlezen!

Zoals ieder seizoen geef ik jullie boekentips. Dit zijn allemaal boeken die ik heb gespot en die zelf op mijn verlanglijstje staan. De zomer is natuurlijk hét ideale seizoen om lekker veel te lezen. Veel leesplezier!

01) De tolk van Java ~ Alfred Birney
Het boekenpanel is altijd mijn favoriet bij DWDD, dan zit ik met mijn notitieboekje alvast klaar om mooie titels te noteren. Zo ook dit boek: De tolk van Java. Extra interessant nu ik in Eindhoven woon is dat het boek gaat over een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon, de verteller in dit boek. Er is geen heden, geen liefhebbende band, alleen een belast verleden. De jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant, de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht en de jeugd van hun zoon die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt.

02) Het einde van de eenzaamheid ~ Benedict Wells
Ook een tip van DWDD, maar tevens een tip van boekenvriend J is mijn tweede tip: Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells. Wells is een jong Duits talent en kreeg lovende recensies op dit boek. Een boek dat je kippenvel bezorgt. Wanneer Jules Moreau na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloor hij zijn ouders door een tragisch ongeval. Op hem en zijn broer en zus laat dit verlies zijn sporen na. Jules trekt zich terug in zijn eigen wereld, alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten. Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald.

03) Reisjournal ~ Geraldine Kemper
Altijd leuk om bij te houden, zeker bij bijzondere reizen, is een reisdagboek. Dat kan gewoon heel basic in de vorm van een soort dagboek, maar het kan ook een stuk leuker, met dit Reisjournal van Geraldine Kemper. Het is een combinatie van een dagboek en een invulboek met tips, travelhacks opdrachten en reisfoto’s van Geraldine. Die foto’s en Geraldine emoji-stickers vind ik niet zo interessant, het fijne is dat je veel ruimte hebt om zelf in te vullen en dat je door bepaalde tips en opdrachten anders gaat kijken naar de omgeving waar je dan bent. Of je alle opdrachten ook echt uitvoert, dat is een tweede.

04) Een werkweek van 4 uur ~ Timothy Ferriss
Op vakantie vind ik het verfrissend om naast romans af en toe ook een tijdschrift of een ander soort boek te lezen. Dit boek: ‘Een werkweek van 4 uur’, is daar een goed voorbeeld van. Nu ik de afgelopen maanden bezig geweest ben met het vinden van een nieuwe baan heb ik veel gedacht aan wat ik zou willen, hoeveel dagen ik wil werken, hoe ik mijn werk voor de klas combineer met bloggen en hoe ik meer mijn creatieve kant tot uiting kan laten komen. Dit boek spreekt me aan, niet door de werkweek van 4 uur, maar wel door af te stappen van het achterhaalde idee van ‘eerst werken, dan leven’. Zijn tip: ‘Wacht niet langer, zeker niet in tijden van economische onzekerheid. En vergeet het achterhaalde idee van werken tot je pensioen’. Dit boek wijst je de weg naar een nieuw leven van weinig werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed. Hoe? Ik heb geen idee, daarom ben ik zo benieuwd naar dit boek.

05) Nazomer ~ Esther Verhoef
Dit is echt zo’n boek waar je ’s ochtends op het strand mee begint, niet meer weglegt en ’s avonds uitleest. Gewoon een lekker, spannend, makkelijk boek.
Twee werelden.
Eén vrouw.
Nazomer.
Modeontwerpster Vivian D staat op het hoogtepunt van haar carrière. Vlak voordat ze op een groot evenement in Parijs de rode loper betreedt, krijgt ze schokkend nieuws. Het dwingt haar na te denken over haar turbulente levenspas en een ingrijpende gebeurtenis doe ze al tientallen jaren verdringt.. Nazomer voert de lezer van een volksbuurt in de jaren zeventig en tachtig, waar Vivian nog Claudia was, naar de wereld van high fashion in Parijs en New York.

06) Het geheime leven van kleuren ~ Kassia St.Clair
Ook dit is zo’n boek in de categorie; even iets anders. De schrijfster, Kassia St.Clair, heeft haar obsessie met kleuren gegoten in een uniek boek, waarin ze mooie verhalen vertelt over de 75 bekendste tinten en kleurschakeringen. Het geheime leven van kleuren gaat over mode en politiek, kunst en oorlog, over het geel van Van Goghs zonnebloemen, over Picasso’s blauwe periode en over de fluorescerende kleuren van punk. Ik heb echt veel zin om deze verhalen te lezen, omdat ik zelf ook gevoelig ben voor mooie kleuren en combinaties van kleuren. Ik verwacht dat ik na het lezen van dit boek nog meer oog heb voor alle mooie kleuren om me heen, zéker op vakantie.

07) World of Wanderlust ~ Brooke Saward
Op vakantie maak ik altijd plannen voor nieuwe reizen en nieuwe bestemmingen. Hoe leuk is het dan als je door een mooi boek extra inspiratie krijgt. World of Wanderlust is zo’n boek. Professioneel reiziger en blogger Brooke Saward vertelt ons precies waar we heen moeten, wat we daar kunnen doen en hoe we dat heerlijke vakantiegevoel krijgen, waar we ook zijn. Dit is hét boek dat je zal inspireren om van elke dag een avontuur te maken. 

08) Pocket Dot to dot puzzelboek ~ David Kalvitis
Op vakantie kom ik altijd in zo’n lekkere lome stemming en heb ik ineens alle tijd van de wereld. Op die momenten kan ik weleens zin hebben om te puzzelen of iets creatiefs te doen. Het is niet voor niets zo dat ik op vakantie altijd heel veel nieuwe ideeën voor nieuwe blogs opdoe. Toen ik in mijn favoriete boekhandel op zoek was naar leuke tips voor jullie, kwam ik deze Dot-to-dot puzzelboekjes tegen van David Kalvitus. Na enig research kwam ik erachter dat deze boekjes niets weggeven van de oplossing en dat de platen ongelooflijk gedetailleerd zijn. Ik ga snel nog even langs de winkel om zo’n boekje te halen!

Ik wens jullie allemaal heel veel leesplezier & een fantastische vakantie!

(Vanwege de vakantie verschijnt er volgende week geen nieuwe blog. De laatste vrijdag van de maand zal er wel een nieuwe ‘Moois van … juli’ online komen).